Теми статей
Обрати теми

Нові рахунки для сплати ЄСВ: як не помилитися у виборі

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
За усіма реформами в податковій сфері ми всі вже давно забули, що у минулому 2014 році органи Міндоходів були ліквідовані, а на зміну їм прийшла ДФСУ. Очікування того, що адміністрування ЄСВ знову потрапить до рук ПФУ, так і не виправдалися. Все залишилося на своїх місцях. Змінилися лише таблички та назви на печатках податкових органів. А ось про рахунки для сплати якось забули. І тільки сьогодні у зв’язку з проведенням реорганізації територіальних органів Міндоходів для сплати ЄСВ відкриті нові рахунки. Про те, що це за рахунки та як не помилитися у виборі «свого» ЄСВ-рахунка, ми сьогодні й поговоримо.

Обираємо символ рахунка

Проблема вибору ЄСВ-рахунка полягає в тому, що для кожного органу ДФС Казначейство відкрило 10 рахунків для сплати ЄСВ. Кожний із них призначений для перерахування ЄСВ за певною ставкою та платником. Тому для того щоб знайти «свій» ЄСВ-рахунок, вам доведеться виконати низку дій.

Перше, що вам потрібно буде зробити, — вибрати символ ЄСВ-рахунка. У цьому вам допоможе Довідник символів.

Увага! Попри те, що цей Довідник був затверджений Держказначейством ще для кодування міндоходівських рахунків, він все ще вважається чинним, тобто може бути використаний і сьогодні.

На жаль, сам Довідник символів досить заплутаний і нелегкий для читання. Щоб максимально полегшити вам роботу з його вивчення, ми привели його в більш прийнятному вигляді. Результат ви можете побачити в таблиці далі.

Відповідність символів рахунка розмірам ЄСВ

Символ рахунка

Розміри ставок єдиного внеску

201

ЄСВ, нарахований/утриманий роботодавцями на/із суми:

• заробітної плати (36,76 % — 49,7 %; 36,3 %; 45,96 %; 33,2 %; 8,41 %; 5,3 %; 5,5 %; 3,6 %; 2,85 %; 6,1 %);

• винагороди за договорами цивільно-правового характеру на виконання робіт, надання послуг (34,7 %; 33,2 %; 5,3 %; 2,6 %);

• допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності (33,2 %; 8,41 %; 5,3 %; 5,5 %; 2 %);

• допомоги по вагітності та пологах (33,2 %; 8,41 %; 5,3 %; 5,5 %; 2 %)

202

Єдиний внесок, нарахований/утриманий на/із суми грошового забезпечення військовослужбовців (34,7 %; 2,6 %)

203

Єдиний внесок, нарахований на суми грошового забезпечення батьків-вихователів і добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (33,2 %; 34,3 %)

204

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, хто обрав спрощену систему оподаткування, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе» за обов’язковою ставкою 34,7 %)

205

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, хто обрав спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і тих, хто бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе» за ставкою 36,6 %; 36,5%)

206

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, хто обрав спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і тих, хто бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що призвели до втрати працездатності (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе» за ставкою 36,21 %; 36,41 %)

207

Для фізичних осіб — підприємців, у тому числі тих, хто обрав спрощену систему оподаткування, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, і тих, хто бере добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, що призвели до втрати працездатності (мається на увазі сплата ЄСВ «за себе» за ставкою 38,11 %)

208

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (0,5 %)

209

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (1,7 %)

210

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві і профзахворювання, що призвели до втрати працездатності (1,61 %)

 

У цій таблиці (а точніше в колонці «Розміри ставок єдиного внеску») знайдіть ту ставку ЄСВ, за якою ви розраховували суму внеску, призначену для сплати до бюджету. У сусідній колонці — символ «свого» ЄСВ-рахунка.

Наприклад, якщо вам необхідно перерахувати ЄСВ, нарахований на зарплату за ставкою 36,76 %, то вашим символом ЄСВ-рахунка буде «201».

Після цього переходимо до наступного кроку.

Знаходимо «свій» ЄСВ-рахунок

Тепер зайдіть на сайт ДФСУ (http://sfs.gov.ua/) і на головній сторінці виберіть «Довідники, реєстри, переліки» → «Реєстри» → «Реєстр рахунків для сплати єдиного внеску».

Внизу сторінки ви знайдете перелік областей. Виберіть ту з них, на території якої вам належить сплатити ЄСВ, і завантажте необхідний файл. У таблиці, що відкрилася, знайдіть ваш орган ДФС (колонка «Назва одержувача (орган ДФС)»).

Увага! У таблиці буде 10 окремих рахунків. Наприклад, для ДПІ в Київському р-ні м. Харкова відкриті такі рахунки:

37195201012031

37194202012031

37193203012031 і т. д.

Як бачите, кожний із зазначених номерів уключає один із перелічених вище символів. За ним ви й визначите той рахунок, на який вам необхідно перерахувати ЄСВ.

Оскільки за умовами прикладу нам необхідно перерахувати ЄСВ у розмірі, якому відповідає символ «201», то й перерахувати єдиний внесок потрібно буде на рахунок, що включає саме цей символ. Тобто 37195201012031.

Далі, пересуваючись рядком таблиці, в якому знаходиться ваш ЄСВ-рахунок, ви знайдете також ЄДРПОУ одержувача платежу, а далі назву та МФО банку одержувача. Вони вам будуть потрібні надалі при заповненні платіжного доручення на перерахування ЄСВ.

Зверніть увагу! Нові ЄСВ-рахунки набули чинності вже 15.09.15 р. Тому вже із зазначеної дати вам необхідно використовувати їх для перерахування ЄСВ до бюджету.

Заповнюємо платіжку

Нещодавно платники податків отримали новий нормативно-правовий акт, що встановлює правила заповнення платіжних документів, — Порядок № 666 (детальніше — у «БТ», 2015, № 36, с. 4). Згідно з ним і діятимемо при заповненні платіжки на перерахування ЄСВ до бюджету.

Поле «Призначення платежу» цього розрахункового документа заповнимо так:

«*;101;12345678; ЄСВ, нарахований на заробітну плату працівників за серпень 2015 року;;;».

Документи статті

Довідник символів  Довідник відповідності символу звітності класам професійного ризику виробництва та категоріям платників єдиного внеску, затверджений наказом Держказначейства від 16.08.13 р. № 130.

Порядок № 666 — Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затверджений наказом МФУ від 24.07.15 р. № 666.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі