Теми статей
Обрати теми

Спецрежимний ПДВ-рахунок: використовуємо кошти за цільовим призначенням

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 11.09.15 р. № 33835/7/99-99-19-03-01-17

Після внесення змін до ПКУ Законом України від 16.07.15 р. № 643-VIII сільгосппідприємства — спецрежимні платники ПДВ отримали два електронних рахунки в Системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА):

• «звичайний» ПДВ-рахунок;

• спецПДВ-рахунок, призначений для перерахування коштів на спецрахунок у банку.

Нагадаємо: на додатковий спецПДВ-рахунок сільгосппідприємства зараховують кошти з поточного рахунка в сумі, необхідній для:

• реєстрації податкових накладних, які складені при постачанні сільгосппродукції;

• перерахування на спецрахунок в банку ПДВ-зобов’язань, визначених у ряд. 25.2 спецдекларації з ПДВ.

Кошти з цього рахунка автоматично перераховуються Держказначейством на спецрахунки в банку сільгосппідприємства протягом того ж операційного дня, в якому вони надійшли ( п. 209.2 ПКУ).

Враховуючи ці нововведення, податківці у листі, який коментується, наголосили, що вся сума коштів, яка буде зарахована на спецрахунки, має використовуватися виключно за цільовим спрямуванням, тобто на виробничі цілі. Такими цілями вважаються витрати, що безпосередньо пов’язані з веденням діяльності у сфері сільського господарства. Детально про них читайте у «БТ», 2015, № 29, с. 27. Як наслідок, у разі нецільового використання коштів, що акумульовані на спецрахунку, сільгосппідприємство несе відповідальність згідно з п. 123.2 ПКУ. А це, як ви розумієте, тягне за собою сплату до бюджету використаних не за цільовим призначенням коштів і штрафних санкцій згідно з п. 123.1 ПКУ.

Давайте з’ясуємо, наскільки справедливі такі претензії контролерів.

У п. 123.2 ПКУ і в  Порядку № 11* йдеться про кошти, які не були сплачені до бюджету внаслідок застосування спеціального режиму оподаткування (по суті — пільги).

* Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затверджений постановою КМУ від 12.01.11 р. № 11.

За новими правилами, принаймні частина коштів могла потрапити на спецПДВ-рахунок для збільшення реєстраційного ліміту (РЛ), і на ці кошти Порядок № 11 не поширюється.

Враховуючи це, з юридичної точки зору не вся сума, що буде перерахована на спецрахунок, відразу має цільове призначення. Тому виникає закономірне запитання: чи можна ці «нецільові» кошти використовувати на інші (неспецрежимні) цілі, наприклад для повторного зарахування на електронний спецПДВ-рахунок?

На жаль, тут ми маємо погодитись із фіскалами. Не можна.

Коли кошти було перераховано на спецПДВ-рахунок, то було збільшено розмір РЛ. Подальше перерахування їх на спецрахунок не впливає на РЛ. Водночас якщо ці кошти знову «загнати» на електронний спецПДВ-рахунок, то ваш РЛ ще раз збільшиться. Звісно, такі «каруселі» не відповідають вимогам ПКУ. Проблема в тому, що зараз немає механізму коригування РЛ при нецільовому використанні коштів, які потрапили на спецПДВ-рахунок та спецрахунок платника, як це передбачено для повернення коштів із «звичайного» електронного ПДВ-рахунка.

Тому, на наш погляд, при зарахуванні коштів на спецрахунок вони отримують «клеймо» цільового призначення. Отже, сільгосппідприємству доведеться орієнтуватися на цільове використання всіх коштів, що зараховані на спецрахунок, незважаючи на те, з яких підстав вони туди потрапили (для збільшення РЛ чи для погашення показника ряд. 25.2 декларації).

А ось у частині застосування штрафних санкцій з контролерами ми не згодні. Річ у тім, що штрафні санкції згідно з п. 123.2 ПКУ застосовуються до сум, що не сплачені до бюджету внаслідок отримання (застосування) податкової пільги. Якщо ж мова йде про суму, яка потрапила на спецПДВ-рахунок для збільшення РЛ, то вона взагалі не має ніякого відношення до пільг. Тому і штрафів не має бути.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі