Теми статей
Обрати теми

Дивіденди при зміні системи оподаткування: яку ставку ПДФО вибрати?

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 14.03.16 р. № 5462/6/99-99-17-03-03-15

Здавалося б, звичайна ситуація: підприємство виплачує дивіденди засновникам за підсумками минулого року (минулих років). Але й тут можуть виникнути запитання щодо оподаткування таких виплат. Особливо у разі, коли підприємство «мігрувало» із загальної системи оподаткування на спрощену. А ми з вами знаємо*, що прибутківці та єдиноподатники обкладають ПДФО дивіденди, які виплачуються фізичним особам, за різними ставками:

* Детальний матеріал про оподаткування дивідендів ви можете прочитати в «БТ», 2016, № 8, с. 24.

• прибутківці — за ставкою 5 % ( п.п. 167.5.2 ПКУ);

• єдиноподатники — за загальною ставкою 18 % ( п.п. 167.5.1 ПКУ).

Отже, ситуація: єдиноподатник, який у 2015 році був платником податку на прибуток, у 2016 році нараховує і виплачує дивіденди засновникам — фізичним особам за підсумками роботи за минулий рік. За якою ставкою обкладати таку виплату ПДФО?

Як не дивно, але головний орієнтир — статус підприємства на момент нарахування (!) дивідендів. А на якій системі зароблено кошти, які тепер дістаються засновникам, не має значення. В описаній ситуації підприємство на момент нарахування — єдиноподатник, тому зобов’язане обкладати дивіденди за ставкою 18 %. У зворотній ситуації «новоспечений» прибутківець обкладав би дивіденди за ставкою 5 %, попри те, що прибуток було зароблено єдиноподатником.

Так, у листі, що коментується, податківці зазначили: дивіденди, нараховані за 2015 рік, але виплачені після 1 січня 2016 року, обкладаються ПДФО за ставками 5 % або 18 %, залежно від того, чи є податковий агент платником податку на прибуток.

Про те, що орієнтуватися потрібно саме на момент нарахування дивідендів, ДФСУ також прямо зазначила у листі від 05.01.16 р. № 113/6/99-99-17-03-03-15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі