Теми статей
Обрати теми

Дохід за І квартал перевищив 5 млн грн. — йдемо зі спрощеної системи без проблем

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Нагадаємо, що з 01.01.16 р. законодавці зробили жорсткішими умови перебування на єдиному податку в групі 3, знизивши дохідний критерій з 20 до 5 млн грн. Податківці не забули скористатися цим і намагалися «вказати на двері» платникам, у яких обсяг доходу вже за 2015 рік перевищив нову межу. На щастя, невдовзі Мінфін визнав такий підхід помилковим. У результаті «спрощене» життя високодохідних платників групи 3 було продовжено ще на один квартал. Але як бути, якщо в цей період дохід подолав відмітку в 5 млн грн.? Доведеться піти з ЄП. Як це зробити без проблем, читайте далі.

Йдемо красиво

На жаль, перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу для платників ЄП — це досить підступне порушення, вчинивши яке:

• платник ЄП не лише буде зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування ( п.п. 3 п.п. 298.2.3 ПКУ);

• він ще й остаточно позбудеться права працювати на ЄП у поточному році ( п.п. 298.1.4 ПКУ). Більш того, повернути ЄП-статус такий порушник зможе тільки в тому разі, якщо наступного року він «впишеться» в прибутковий критерій. Тоді він зможе подати заяву до податкової з розрахунком суми доходу, що не перевищує ліміт, установлений для цієї групи.

Тому якщо так вийшло, що відмітку в 5 млн грн. ви здолали вже за підсумками І кварталу 2016 року, готуйтеся розпрощатися з ЄП як мінімум до 2018 року.

Алгоритм дій у цьому випадку простий (див. рисунок).

img 1

Алгоритм переходу на ЗС для «перевищенців»

Пройшовши усі перелічені етапи, з першого числа місяця, що настає за податковим (звітним) кварталом, у якому було перевищено дохідний ліміт, ви вже працюватимете на загальній системі оподаткування ( п.п. 3 п.п. 298.2.3 ПКУ). Тобто з 1 квітня 2016 року.

Зауважимо. Відмовитися від спрощеної системи можна й добровільно (якщо обсяг прибутків за I квартал не дотяг до 5 млн грн.). Для цього потрібно було подати заяву не пізніше 21.03.16 р. Якщо ви пропустили цей строк, але відмовитися від спрощенки дуже хочеться, то можна «придумати» й іншу підставу. Наприклад, провести заборонену операцію або бартерну угоду «під завісу» I кварталу на символічну суму.

Отримуємо ПДВ-статус добровільно

Процедура реєстрації залежатиме від того, обов’язкова вона для платника ПДВ чи це його добровільне рішення. Почнемо з добровольців.

Такий варіант можливий, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають обкладенню ПДВ, протягом останніх 12 календарних місяців у колишнього платника ЄП сукупно не перевищила 1 млн грн.( п. 182.1 ПКУ).

У цьому разі діємо так:

Етап 1. Розраховуємо обсяг оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців — щоб переконатися в тому, що ви не перевищили граничний обсяг і не знадобиться обов’язкова ПДВ-реєстрація.

Увага! При підрахунку зазначеного ліміту вам необхідно враховувати дані за всіма операціями, які:

• є «постачаннями» в розумінні пп. 14.1.185 та 14.1.191 ПКУ;

• підлягають обкладенню ПДВ. Тобто за тими, які обкладаються за основною ставкою, за ставкою ПДВ 7 %, 0 %, а також за звільненими операціями (лист ДФСУ від 28.12.15 р. № 27865/6/99-95-42-01-16-01).

Наприклад, операції, зазначені в  ст. 197 ПКУ, та низка операцій, зазначених у  підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, звільнені від обкладення ПДВ, тобто є оподатковуваними, проте пільгуються, тому вони також потрапляють до розрахунку.

А от суми операцій за отриманими від нерезидента послугами ( ст. 208 ПКУ) не беруться до уваги: такі операції не вважаються постачанням товарів (послуг) платника ПДВ.

Правильно обчислити шуканий показник обсягу вам допоможе стаття «Рубікон перейдено»: ПДВ-реєстрація при перевищенні обсягу операцій у 1 млн грн.» // «БН», 2015, № 49, с. 20.

Етап 2. Заповнюємо реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ ( додаток 1 до Положення № 1130). Дані доведеться постаратися внести до всіх розділів заяви ( п3.5 розд. ІІІ Положення № 1130).

При цьому необхідно звернути увагу на деякі нюанси. Так:

1) у полі 5 необхідно зазначити причину вашого бажання добровільно стати платником ПДВ.

До речі, повний перелік таких причин ви можете знайти у додатку до реєстраційної заяви. У нашому випадку слід вибрати підставу — «Абзац перший пункту 182.1 статті 182 розділу V Кодексу» та пов’язану з ним причину;

2) до поля 6 вносимо бажану дату ПДВ-реєстрації. Це буде перше число будь-якого місяця, починаючи з якого ви бажаєте стати платником ПДВ. Крім того, зазначаємо, чи вперше ви отримуєте такий статус;

3) поле 7 пропускаємо;

4) у полі 10 наводимо відомості тільки про відповідальну особу платника, на яку покладено обов’язок ведення бухобліку (категорія 101.01.01 ЗІР ДФСУ). Якщо ведення бухобліку здійснює інша юридична або фізична особа, поле залишаємо порожнім. Але! У такому разі до реєстраційної заяви прикріплюємо копію документа, що підтверджує цей факт.

Етап 3. Подаємо реєстраційну заяву до органу ДФСУ.

Зробити це потрібно не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого ви вважатиметеся платниками ПДВ. А оскільки стати платником ПДВ ви зможете тільки починаючи з першого числа місяця (наприклад, з 01.05.16 р.), то подавати заяву потрібно не пізніше 11.04.16 р. (10.04.16 р. — вихідний, працює святково-вихідне перенесення, передбачене в  п. 183.6 ПКУ).

Способів подання всього два:

особисто фізособою або безпосередньо керівником чи представником юрособи (в обох випадках — за умови документального підтвердження повноважень);

• засобами електронного зв’язку в електронній формі (форма J/F1310105).

Увага! Якщо протягом строку, відведеного на подання реєстраційної заяви, до бажаного дня реєстрації у вас виникнуть обставини або операції, у зв’язку з якими реєстрація платником ПДВ стане обов’язковою, ви зобов’язані будете подати реєстраційну заяву повторно. У цьому випадку реєстрація платника ПДВ з бажаного дня анулюється і проводиться реєстрація платника ПДВ відповідно до нових умов ( п. 3.7 Положення № 1130).

Етап 4. Якщо після цього претензій з боку податківців до вас не буде — платником ПДВ ви станете:

• або з бажаного дня реєстрації, який ви зазначили в заяві;

• або з першого числа місяця, що настає за днем спливу 20 календарних днів після подання заяви (у тому випадку, якщо бажаний день ви не зазначили).

І ні днем раніше!

Переконатися, що ви все ж отримаєте ПДВ-статус у зазначені вище строки, ви можете, зазирнувши до Реєстру платників ПДВ на офіційному сайті ДФСУ. Такі дані повинні з’явитися там протягом трьох робочих днів з дня надходження заяви ( п3.11 Положення № 1130).

Основним підтвердженням отримання ПДВ-статусу буде Витяг з Реєстру платників ПДВ (як його отримати, ви можете прочитати в «БТ», 2015, № 14, с. 16).

Обов’язкова ПДВ-реєстрація

У нашій ситуації обов’язкова ПДВ-реєстрація загрожує тим «втікачам» з ЄП, у яких загальна сума від здійснення операцій, що обкладаються ПДВ, за останні 12 календарних місяців (без урахування ПДВ) сукупно перевищила 1 млн грн. ( п. 181.1 ПКУ). Тому:

Етап 1. Розраховуємо обсяг оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, здійснених за останні 12 календарних місяців (як це зробити, див. вище).

Етап 2. Заповнюємо реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ ( додаток 1 до Положення № 1130). Тільки тепер:

1) у полі 5 зазначаємо причини отримання ПДВ-статусу. У цьому випадку потрібно вибрати дві з них: першу — пов’язану з переходом на загальну систему оподаткування ( абз. 1 п. 183.4 ПКУ), другу — з перевищенням граничного обсягу, встановленого для ПДВ-реєстрації ( п. 181.1 ПКУ);

2) у полі 6 вписуємо:

• дату переходу на ЗС (якщо ви подаєте заяву до такого переходу і раніше ніж за три робочі дні до цього моменту);

• фразу «протягом трьох робочих днів» (якщо заяву ви подаєте після переходу на ЗС);

3) у полі 7 заповнюємо всього два рядки, що містять дані про:

• обчислений обсяг оподатковуваних операцій;

• дату досягнення такої суми.

Для того щоб підтвердити досягнення граничного обсягу, податківці можуть вимагати підтвердити ваші розрахунки. Доказом тому будуть будь-які первинні документи бухобліку, що підтверджують факт здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які підлягають обкладенню ПДВ (акти виконаних робіт, касові чеки, платіжні доручення тощо). Причому тільки в паперовому вигляді (категорія 101.01.01 ЗІР ДФСУ).

Етап 3. Подаємо реєстраційну заяву до органу ДФСУ.

Зробити це потрібно не пізніше 10 числа календарного місяця, в якому здійснено перехід на ЗС ( п. 183.4 ПКУ, п.п. 3.6 Положення № 1130). У ситуації, яка розглядається, заяву слід подати не пізніше 11.04.16 р. (діє святково-вихідне перенесення, передбачене в  п. 183.6 ПКУ).

Способи подання — аналогічні способам подання при добровільній ПДВ-реєстрації.

Етап 4. Якщо запитань до вашої заяви у контролерів не буде — платником ПДВ ви станете:

• або з першого числа місяця, в якому відбувся перехід на ЗС, — якщо останній день строку в три робочі дні з дня отримання податківцями реєстраційної заяви передує даті такого переходу ( п3.7 Положення № 1130);

• або протягом трьох робочих днів після подання заяви (якщо заяву ви подали після переходу на ЗС).

ПДВ-статус ви отримаєте, починаючи з дня внесення запису про це до Реєстру платників ПДВ ( п183.9 ПКУ). А разом з ним і індивідуальний податковий номер, який ви використовуватимете для складання податкових накладних ( п183.18 ПКУ).

Для підтвердження факту реєстрації платником ПДВ ви можете:

• отримати Витяг з Реєстру платників ПДВ. Для цього досить подати відповідний запит до своєї податкової. Увесь процес займе не більше двох робочих днів ( п. 183.11 ПКУ);

• зазирнути на сайт ДФСУ до відповідного розділу ( п. 183.13 ПКУ).

І насамкінець попереджаємо: якщо заяву подати із запізненням або зовсім не подати — вам загрожує відповідальність у вигляді нарахування ПДВ за всіма постачаннями, здійсненими за період, у якому ви повинні були працювати платником ПДВ.

При цьому обов’язок щодо нарахування та сплати ПДВ виникає з дня, що настає за граничним днем, який встановлено для подання реєстраційної заяви. Тобто у разі вимушеної відмови від спрощеної системи з II кварталу — з 12 квітня контролери зможуть донараховувати ПДВ на ваші постачання (запитання 1 УПК № 588; лист ДФСУ від 06.11.15 р. № 23807/6/99-99-19-03-02-15).

Документи та скорочення статті

Порядок № 1675 — Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджений наказом Мінфіну від 20.12.11 р. № 1675.

Положення № 1130 — Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130.

УПК № 588  Узагальнююча податкова консультація щодо окремих питань, пов’язаних з обов’язковою реєстрацією осіб як платників податку на додану вартість, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.12 р. № 588.

ЄП — єдиний податок.

ЗС — загальна система оподаткування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі