Теми статей
Обрати теми

Податкові різниці при нарахуванні штрафів, пені і неустойки не виникають

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці в черговий раз нагадали: починаючи з 01.01.15 р. об’єктом обкладення податком на прибуток є прибуток, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до правил бухобліку, на податкові різниці, вказані в розд. ІІІ ПКУ.

У цьому розділі ПКУ не передбачено коригування фінансового результату на суму різниць між нарахованими та отриманими штрафами, пенею та неустойками. Також не передбачено і коригувань на суми, які вираховуються з доходу (надані знижки, вартість повернутих товарів та суми непрямих податків і зборів).

Тобто такі суми відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату і жодних коригувань при складанні звітності не викликають. Отже, якщо у вас за результатами року виявиться, що ви сплатили штрафів більше, ніж нарахували, то у вас будуть витрати, якщо ж навпаки — доходи.

Дехто і досі не може повірити в своє щастя, оскільки не може уявити, що податківці після стількох років заборон можуть отак просто дозволити включати до складу витрат суми штрафів, пені і неустойки.

Податківці вперше згадали про те, що такі суми є витратами платника податку, ще в 2015 році (див. «БТ», 2015, № 8, с. 12). Минуло багато часу, а їх позиція так і не змінилася. Тому сподіваємося, що так буде й надалі.

Таким чином, на сьогодні платники податку на прибуток мають повне право включати до витрат суми нарахованих та сплачених господарських санкцій і не коригувати на ці суми фінансовий результат, розрахований за бухобліковими правилами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі