Теми статей
Обрати теми

Рентна плата за спецводокористування

Децюра Сергій

Запитання

Відповідь

Рентна плата та оренда приміщень (категорія 121.01 ЗІР ДФСУ)

Хто є платником рентної плати за спецводокористування у разі, якщо суб’єкт господарювання використовує воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб та надає в оренду власне приміщення (нежитлове або житлове) іншому суб’єкту господарювання?

Податківці розробили алгоритм визначення платника рентної плати для різних варіантів використання. Так, якщо:

• орендодавець, що має дозвіл на спецводокористування (договір на поставку води), і орендар, який такого дозволу не має (не уклав договір на поставку води), використовують воду для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, то жоден з них не є платником рентної плати за спецводокористування;

• орендодавцем, що має дозвіл на спецводокористування (договір на поставку води), використовується вода для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а орендарем — одночасно для задоволення питних, санітарно-гігієнічних та виробничих потреб, то у випадку, якщо орендарем самостійно не укладено договір на поставку води з водокористувачем-постачальником, платником рентної плати є орендодавець за фактичний обсяг використаної води, у тому числі використаної орендарем;

• орендодавцем, що має дозвіл на спецводокористування (договір на поставку води), використовується вода для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, а орендарем — одночасно для задоволення питних, санітарно-гігієнічних і виробничих потреб та при цьому орендарем отримано дозвіл на спецводокористування (самостійно укладено договір на поставку води), то орендодавець не є платником рентної плати, а орендар самостійно сплачує рентну плату за фактичний обсяг використаної ним води

Використання води в гуртожитках (категорія 121.01 ЗІР ДФСУ)

Чи вважається вода, яка споживається мешканцями гуртожитків, такою, що використовується для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення, та чи є платником рентної плати за спецводокористування суб’єкт, який має договір на поставку води в нежитлові будівлі, гуртожитки, що знаходяться у нього на балансі, у тому числі у разі здачі окремих будівель або приміщень в оренду?

Податківці переконані, що суб’єкт господарювання, який уклав договір на поставку води з водокористувачем-постачальником та має на балансі нежитлові будівлі або гуртожитки, не є платником рентної плати, якщо:

• використовує обсяги води в таких будівлях виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб мешканців гуртожитків (населення);

• використовує обсяги води для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб.

При цьому якщо орендодавець надає в оренду нежитлові будівлі або їх приміщення, в тому числі приміщення гуртожитків, іншим суб’єктам господарювання, то в такому випадку платник рентної плати буде визначатися за правилами, прописаними вище. Але з одним винятком. У випадку коли платником рентної плати визнається орендодавець (оскільки орендар використовує воду в господарських цілях і він не уклав договір на поставку води), сплачувати податок слід за всю фактично використану воду з урахуванням втрат води в системах водопостачання в таких будівлях, за винятком обсягів води, переданої населенню. Тобто за воду, що використали жителі гуртожитків, податок не сплачується.

Доволі несподіваний і лояльний підхід до визначення платника рентної плати

Використання води бюджетною установою (категорія 121.01 ЗІР ДФСУ)

Чи є платником рентної плати за спецводокористування бюджетна установа у разі здачі окремих приміщень в оренду іншому суб’єкту, в тому числі бюджетній установі?

Щодо сплати рентної плати при здачі в оренду приміщень бюджетною установою зазначимо таке. Якщо при наданні в оренду приміщень бюджетною установою (орендодавцем) іншій бюджетній установі (орендарю) воду орендодавець та орендар не використовують для господарської діяльності, направленої на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах або використовують її для власних питних та санітарно-гігієнічних потреб, то рентна плата за обсяги фактично використаної води такими установами не справляється.

Якщо ж воду використовують в інших цілях, то платника визначають за загальними правилами, наведеними вище

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі