Теми статей
Обрати теми

Зайвий код УКТ ЗЕД у податковій накладній: чи є право на податковий кредит?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Податківці розглянули ситуацію, коли код УКТ ЗЕД у податковій накладній (ПН) зазначено для вітчизняних непідакцизних товарів.

Приділити увагу цьому питанню було вкрай необхідно. Адже якщо неправильно вибрати код УКТ ЗЕД або зовсім не зазначити його в ПН при постачанні імпортних або підакцизних товарів, така ПН не надасть права на податковий кредит покупцю (останній абзац п. 201.10 ПКУ).

Це може призвести до поганих наслідків і для постачальника у зв’язку з тим, що за помилки в обов’язкових реквізитах покупець може подати скаргу на свого контрагента. А це загрожує продавцю документальною позаплановою перевіркою і штрафами згідно з п. 1201.4 ПКУ та ст. 1631 КпАП.

Але що коли такий код помилково вписано при постачанні товарів вітчизняного виробництва і непідакцизних? Контролери стверджують — ця помилка не може бути єдиною підставою для виключення сум ПДВ, зазначених у такій ПН, зі складу ПК покупця. Але! Тільки за умови, що такий запис не заважає ідентифікувати здійснену операцію.

Очевидно, контролери натякають на те, що зайвий код УКТ ЗЕД має відповідати товару, який поставляється.

Дійсно, код УКТ ЗЕД є обов’язковим реквізитом ПН, але тільки (!) для підакцизних та імпортних товарів (про це говорили й ми у «БТ», 2016, № 15, с. 10). А для постачання вітчизняних і непідакцизних товарів цей реквізит ПН не є обов’язковим.

При наявності помилки в необов'язковому реквізиті ПН:

• покупець має право включити таку ПН до ПК (якщо вона зареєстрована в ЄРПН і в ній немає інших істотних помилок);

• немає підстав подавати скаргу на постачальника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі