Теми статей
Обрати теми

Послуги експедитора в міжнародному перевезенні: ставка ПДВ 20 % чи 0 %?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Податківці порушили питання обкладення ПДВ транспортно-експедиторських послуг, які надаються в межах договорів міжнародного перевезення вантажів.

Як і раніше, контролери вважають, що у разі залучення експедитором до міжнародного перевезення вантажів перевізників чи інших учасників транспортно-експедиторської діяльності нульова ставка ПДВ, передбачена п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ, застосовується саме такими перевізниками чи іншими учасниками транспортно-експедиторської діяльності.

Тобто в експедитора за правилом «першої події» виникають податкові зобов’язання:

• на суму перевезення за ставкою 0 % (якщо перевізник є резидентом — платником ПДВ, відповідно він застосував нульову ставку ПДВ до цієї операції);

• на суму експедиторських послуг за ставкою 20 % (якщо замовник послуг зареєстрований на території України як суб’єкт господарювання).

У разі, коли перевізник не є резидентом — платником ПДВ, податкові зобов’язання в експедитора на вартість послуг з перевезення не виникають.

У чому ж цінність цього листа? Річ у тім, що в ньому фіскали підтвердили свої ж висновки, зроблені ще в 2012 році в УПК № 610* (див. запитання 10 цієї УПК).

* Узагальнююча податкова консультація щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.12 р. № 610.

Дотримуватися такої «старенької» УПК до появи листа, що коментується, було ризиковано. Адже ДФСУ на цей час могла вже змінити свою позицію. Але! Ні. Рекомендаціям УПК № 610 платники ПДВ можуть спокійно слідувати і далі.

Про інші нюанси обліку транспортних послуг ви можете прочитати у «БТ», 2016, № 21, с. 37.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі