Теми статей
Обрати теми

Підприємець помилився в річному ЄСВ-звіті за формою № Д5…

Бала Людмила, податковий експерт
Форму № Д5 раз на рік подають усі підприємці: і загальносистемники, і єдиноподатники. Завдяки їй нараховується пенсійний стаж. Але що робити, якщо після подання цього звіту з’ясується, що в ньому допущено помилку? Про це сьогодні й піде мова.

Гарячими слідами

Якщо ви виявили помилку у формі № Д5 дуже швидко — так, що граничний строк подання цього звіту ще не сплинув, тоді виправитися простіше простого. Достатньо скласти звіт за формою № Д5 заново (тип форми знову «початкова») — з правильними даними, і подати його податківцям. Останній поданий звіт і буде прийнятий ними як основний, а всі попередні вважатимуться неподаними ( п. 1 розд. V Порядку № 435*). При цьому жодні штрафи за помилки та виправлення вам не загрожуватимуть.

* Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.15 р. № 435.

Нагадаємо! Граничний строк подання звіту за формою № Д5 — 9 лютого року, що настає за звітним.

Якщо сліди «охолонули»…

Звіт уже давно подано, а помилка несподівано спливає в середині року. Як бути в такій ситуації?

Проблема в тому, що до 2014 року цей звіт можна було виправити самому, оскільки сам бланк форми містив тип «скасовуюча», що дозволяло скасувати раніше подані помилкові дані та подати заново правильні. Проте останні декілька років форма № Д5 містить тільки типи: «початкова», «ліквідаційна» (подається при припиненні підприємницької діяльності) і «призначення пенсії» (подається при призначенні пенсії).

І все. Типу «скасовуюча» тепер немає. Як, власне, немає жодного слова про можливість самостійно виправити помилки у звіті за формою № Д5 у Порядку № 435.

Як бути?

Звернемося до «нещодавно убитої» консультації податківців з категорії 301.06.02 ЗІР ДФСУ. У ній контролери вказали, що самостійне виправлення страхувальником помилок у таблицях 1 — 4 додатка 5 звіту про суми нарахованого єдиного внеску Порядком № 435 не передбачено. Проте фізичні особи — підприємці, яким за результатами проведеної перевірки (звірки) збільшено або зменшено зобов’язання, формують та подають до контролюючих органів звіт про суми нарахованого єдиного внеску згідно з таблицею 3 додатка 6 до Порядку № 435.

Зараз (з 16.01.16 р.) ця консультація числиться у складі нечинних. Але, у принципі, в заповненні форми № Д5 за останній час жодних кардинальних змін не сталося.

Тому суть залишається та сама. Підприємцю потрібно перш за все звернутися до податківців.

Помилки в реквізитах

Припустимо, ви виявили помилку в реквізитах.

Перш за все логічно перевірити, чи «лягла» щодо вас інформація з поданої форми № Д5 у системі персоніфікованого обліку. Для цього слід узяти в ПФУ відповідну виписку.

Якщо все добре, можливо, на цьому можна й зупинитися. Якщо ж дані щодо вас до системи персоніфікованого обліку не зайшли — імовірно, звітність не визнана поданою. Виною цьому може бути п. 8 розд. II Порядку № 435, в якому прямо зазначено, що звіт, складений у тому числі без обов’язкових реквізитів, не вважається звітом і вважається неподаним (див. «БТ», 2016, № 29, с. 36).

Обов’язкові реквізити перелічено в п. 6 розд. II Порядку № 435.

Наприклад: неправильно зазначене прізвище або замість повного П. І. Б. вказано прізвище та ініціали чи допущена помилка в ІПН, адресі тощо.

У такому разі можна діяти так:

• пишемо лист до канцелярії своєї податкової. У цьому листі зазначаємо перелік помилок у формі № Д5, причини цих помилок і правильні дані;

• подаємо новий звіт — з виправленими даними.

Помилки, пов’язані з цифрами

Якщо ж у вас помилка «у цифрах», тобто ви припустилися арифметичної помилки або неправильно порахували суму доходу/ЄСВ (наприклад, розрахували суму ЄСВ за неправильною ставкою, заповнили не ту таблицю форми № Д5 тощо), алгоритм виправлення буде таким. Підприємцю потрібно написати заяву до податкової з проханням провести перевірку/звірку. У заяві потрібно зазначити причину перевірки (помилка у формі № Д5, яка саме помилка, причини її виникнення, правильні дані).

Зазвичай податківці погоджуються на перевірку. За її результатами вони випишуть вам акт перевірки, і ви зможете виправити суму раніше відображеного ЄСВ (збільшити чи зменшити) через таблицю 3 форми № Д6.

У таблиці 3 форми № Д6 потрібно буде зазначити дату акта, його номер, код застрахованої особи (для підприємця це код «40»), а також заповнити коригуючі дані про дохід і ЄСВ за ті місяці, за якими були допущені помилки у формі № Д5 (у тому числі зі знаком «-»).

Для виправлення помилки вам достатньо заповнити тільки таблицю 3 форми № Д6. Жодних інших таблиць у цій формі вам заповнювати та подавати не потрібно!

Зрозуміло, що якщо в результаті помилки «вилізла» недоплата, то штрафу та пені за неповну сплату ЄСВ не уникнути. Крім того, буде також штраф за помилкові дані у формі № Д5. Якщо ж у вас утворилася переплата з ЄСВ, то вам теоретично загрожує штраф за неправильні відомості у звіті.

Штрафи за помилки у формі № Д5

Заниження (недоплата) з ЄСВ. Якщо ваша помилка призвела до недоплати з ЄСВ (наприклад, це стало наслідком заниження чистого доходу), то до вас можуть застосувати:

1) фінштраф згідно з ч. 3 п. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ у розмірі 10 % своєчасно не нарахованого ЄСВ за кожен рік прострочення, але не більше 50 % донарахованого ЄСВ. Строку давності щодо цього штрафу немає;

2) пеню в розмірі 0,1 % за кожен день прострочення платежу ( п. 10 ст. 25 Закону про ЄСВ);

3) адмінштраф за подання звіту з недостовірними даними — 510 — 680 грн. ( ст. 1651 КУпАП).

Несвоєчасне подання форми № Д5. Якщо вам анулюють помилкову форму і ви пізніше подасте правильну, то вона вже буде подана із запізненням.

Знову ж таки, можна буде говорити, що і перший звіт був поданий з помилковими даними. А це теж порушення.

Але не слід хвилюватися завчасно. Якщо справи за цими адмінпорушеннями одночасно розглядатимуться однією і тією самою посадовою особою, адміністративні штрафи за ними не підсумовуються, а накладається один — максимальний з можливих ( ст. 36 КУпАП).

Отже, несвоєчасне подання форми № Д5 загрожує:

фінштрафом у розмірі 170 грн. ( ч. 7 п. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ). Строку давності за цим штрафом немає;

адмінштрафом у розмірі 510 — 680 грн. ( ст. 1651 КУпАП). Строк давності за цим штрафом — 2 місяці з моменту подання виправленого звіту.

Тільки-но ми подамо звіт, одразу ж порушення припиниться. Матимемо справу вже з несвоєчасним поданням. Тому після 2 місяців з дня несвоєчасного подання з нас нічого взяти ( ст. 38 КУпАП)**.

** Детальніше про штрафи за ЄСВ-порушення ви можете прочитати у «БТ», 2015, № 5, с. 27.

Неправильні дані у формі № Д5. Ну і нарешті, останній штраф — адмінштраф за недостовірні відомості, які використовуються в Реєстрі соцстраху (510 — 680 грн.).

Цей Реєстр, нагадаємо, складається з двох реєстрів: реєстру страхувальників (його ведуть податківці) та реєстру застрахованих осіб (його веде ПФУ). При цьому цифрові помилки у формі № Д5 — це помилки, що вплинули на реєстр застрахованих осіб, тобто за них штрафувати має право тільки ПФУ ( ст. 2442 КУпАП). Але податківцям це, швидше за все, доведеться доводити.

За що можуть не оштрафувати

Є лист ДФСУ від 11.09.15 р. № 33814/7/99-99-17-03-01-17, в якому фіскали рекомендують не штрафувати тих підприємців, в яких помилка з ЄСВ не перевищує 10 грн. або вони не подали чи подали із запізненням «нульову» форму № Д5.

Але знову ж таки, це тільки рекомендація, а не припис!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі