Теми статей
Обрати теми

Пільговий акциз на вживані іномарки: ДФСУ роз’яснює тонкощі

Дар’я КРАВЧЕНКО, Сергій ДЕЦЮРА та Анатолій БОБРО

Про пільговий акциз на вживані іномарки ми вже інформували в коментарі до Закону України від 31.05.16 р. № 1389-VIII, яким з 01.08.16 р. унесено зміни до підрозд. 5 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ («БТ», 2016, № 29, с. 4).

Приємно, що з реакцією на новації не забарилась і ДФСУ. У найперший день запровадження нових правил вона листом, що коментується, видала по суті відомчий циркуляр підлеглим, а саме: митницям щодо здійснення ними контролю за виконанням обмежень, установлених Законом № 1389.

ДФСУ разом з нами відзначає тимчасовість дії (до 31.12.18 р.) знижених ставок акцизу на легкові вживані авто. При цьому звертає увагу на те, що до внесення змін до класифікатора звільнень від сплати митних платежів при ввезенні товарів на митну територію України, при митному оформленні таких автомобілів за зниженими ставками акцизу у графі 36 митної декларації зазначається код пільги «172».

Левова частина листа, що коментується, присвячена питанням визначення походження легкових автомобілів. Пам’ятаємо: Законом № 1389 встановлено, що знижені ставки акцизу не застосовуються, якщо легковики мають походження з країни, визнаної державою-окупантом та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України (Росії), або ввозяться з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.

ДФСУ звертає увагу: згідно зі ст. 43 Митного кодексу України (далі — МКУ) документами, що підтверджують країну походження товару, є сертифікат про походження товару, засвідчена декларація про походження товару, декларація про походження товару, сертифікат про регіональне найменування товару.

Водночас контролери роз’яснюють ситуацію, коли в документах про походження товару є розбіжності у відомостях про країну походження товару або органом доходів і зборів встановлено інші відомості про країну походження товару. У цьому разі для підтвердження відомостей про заявлену країну походження товару декларант або уповноважена ним особа має право надати додаткові відомості.

Такими додатковими є відомості, що містяться в товарних накладних, пакувальних листах, відвантажувальних специфікаціях, сертифікатах (відповідності, якості, фітосанітарних, ветеринарних тощо), митній декларації країни експорту, паспортах, технічній документації, висновках-експертизах відповідних органів, інших матеріалах, що можуть бути використані для підтвердження країни походження товару.

До відомостей про походження транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України громадянами, може бути віднесений їх ідентифікаційний номер — VIN-код (Vehicle Identification Number), інформація про який зазначається у технічному паспорті на транспортний засіб. Як правило, структура VIN-коду складається із 17 символів, перші три символи з яких визначають географічну зону, країну-виробника і виробника автотранспортного засобу, а одинадцятий символ містить інформацію про місце складання транспортного засобу.

А от у разі, якщо товари ввозяться громадянами та оподатковуються у загальному порядку (за єдиною ставкою мита відповідно до розд. XII МКУ), підтверджувальні документи про країну походження не вимагаються.

ДФСУ орієнтує підлеглих: контроль за виконанням громадянами обмежень щодо ввезення не більше одного авто протягом календарного року стосується двох категорій осіб: які ввозять їх (1) для власного використання, (2) на користь інших осіб. З цією метою митники під час оформлення Посвідчення про реєстрацію транспортного засобу мають здійснювати відповідну відмітку про обмеження щодо відчуження транспортного засобу протягом 365 днів із дня його реєстрації.

Теги акциз
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі