Теми статей
Обрати теми

ПДВ-декларація та липневі нововведення Мінфіну

Дар’я КРАВЧЕНКО, податковий експерт
Ви вже напевно знаєте, що після набрання чинності наказом Мінфіну від 25.05.16 р. № 503 ПДВ-звітність дещо змінилася («БТ», 2016, № 26, с. 4). Проте із застосуванням оновлених форм контролери вирішили не поспішати (у них таке рідко трапляється), тому використовувати їх можна буде тільки при складанні ПДВ-декларації за серпень / IV квартал ( «БТ», 2016, № 32, с. 6). Наскільки значні проведені зміни і чи можна вже в липні їх втілювати в життя? Давайте обміркуємо.

Додаток Д2

На жаль, досі в Порядку № 21 немає жодного слова про те, як має заповнюватися цей додаток. Більше того, в розділі V цього Порядку, присвяченому заповненню ПДВ-декларації, про його існування взагалі забули згадати.

Тож не дивно, що з появою додатка Д2, оновленого на початку 2016 року, у платників ПДВ виникли проблеми з його заповненням. Нагадаємо, що стосувалися вони:

графи 2 «Платник податку — покупець (індивідуальний податковий номер)»;

• хронології заповнення сум ВЗ у додатку;

• обов’язковості «оплаченості» такого ВЗ.

Першу дилему (звичайно, не без запізнення) невдовзі вирішили самі податківці у своєму листі від 22.02.16 р. № 6111/7/99-99-19-03-02-17 // «БТ», 2016, № 9, с. 7. Тоді вони дозволили вносити до гр. 2:

ІПН постачальника — у разі формування ВЗ за рахунок придбань у вітчизняних постачальників;

власний ІПН покупця — у разі формування ВЗ за рахунок імпортних придбань.

З хронологією теж розібралися. Так, за роз’ясненнями контролерів, суми ВЗ необхідно було вносити починаючи зі звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації, і закінчуючи найпізнішим звітним періодом (категорія 101.20 ЗІР ДФСУ).

А от необхідність заповнення гр. 6, що дозволяє судити про оплаченість сум ВЗ, так і залишилася загадкою. Ми виходячи із суті «старих» додатків Д2 при її заповненні ставили на чільне місце можливість заявити до БВ суми ВЗ, зазначені в додатку.

Тому і в «новому» додатку Д2 зразка 2016 року ми радили ретельно вибирати постачальників, щодо яких суми ПДВ були сплачені і до яких не виникне запитань під час перевірки ( п.п. «б» п. 200.4 ПКУ).

Що принесла платникам ПДВ супернова форма додатка Д2? Змін небагато. У ньому, як і раніше, необхідно буде розшифровувати значення ряд. 21 декларації (суму «перехідного» ВЗ).

Проте цього разу мінфінівці постаралися уникнути тих проблем, які спричинювала стара форма. Так, вони виключили:

• «стару» гр. 2 (ІПН покупця/постачальника);

• «стару» гр. 6, відведену для сплачених сум ВЗ.

Хронологія внесення даних же залишилася незмінною (лист ДФСУ від 22.07.16 р. № 24830/7/99-99-15-03-02-17, далі — лист № 24830). Тут без змін — «найсвіжіше» ВЗ зазначаємо в першому рядку.

У результаті тепер тим платникам ПДВ, які вирішать перенести суми ВЗ до ПК наступного звітного періоду, не заявляючи їх до БВ, достатньо буде розбити суми ВЗ за періодами їх виникнення.

А чи так справи йдуть у «відшкодуванців»?

Додаток Д3

Із ПДВ-звітності за серпень обов’язок щодо розшифрування ВЗ у розрізі періодів, постачальників, а також оплат переходить виключно до тих платників ПДВ, які у звітному періоді заявляють зазначені суми до БВ. Тобто до тих, хто заповнить ряд. 20.2 декларації.

Причина тому — поява в додатку Д3 таблиці 2, призначеної якраз для цього. До речі, саме сюди «перекочували» зниклі графи зі «старої» форми додатка Д2:

гр. 2 (але тепер уже з назвою «Постачальник (індивідуальний податковий номер)»). Сюди необхідно буде вносити ІПН контрагента, за рахунок якого виникла сума ВЗ (лист № 24830);

гр. 6 «в тому числі сплачено постачальникам товарів/послуг або до Державного бюджету України...».

Яку ж суму ВЗ розшифровувати в цій таблиці? З ряд. 1, 2 чи 3 таблиці 1?

Єдина зачіпка в цьому питанні — назва самої таблиці, що вимагає розібрати за складовими сплачені суми ВЗ, заявлені до БВ.

Виходить, це значення ряд. 2 таблиці 1? Адже за новими правилами саме дані з рядка «Усього» гр. 6 таблиці 2 переносяться до ряд. 2 таблиці 1.

Але не поспішаймо. Адже у такому разі підсумкові значення за гр. 5 та гр. 6 таблиці 2 будуть завжди однаковими. Як наслідок — втратиться увесь сенс заповнення таблиці 2.

На наш погляд, логічніше було б використовувати таблицю 2 для розшифрування ряд. 1 таблиці 1 (усю суму ВЗ). А вже її дані допоможуть визначити, яку інформацію вносити до ряд. 2, яку остаточну суму БВ зазначити у ряд. 3 таблиці 1 та перенести до ряд. 20.2 декларації.

Тим паче що податківці у листі № 24830 радили заповнювати додаток Д3, дотримуючись принципу хронології формування ВЗ. Згідно з ним ПЗ поточного періоду слід зменшувати на суму ПК у хронологічному порядку його виникнення — від старішого до новішого.

Тобто необхідно «розкрутити» суму ВЗ, що сформувалася у звітному періоді, але обмежену рамками реєстраційного ліміту, за періодами його формування, а не вибирати з нього оплачені чи неоплачені постачання.

Звичайно, тут є один нюанс. Стосується він старих переплат, які станом на 01.07.15 р. збільшили суму ВЗ платників ПДВ.

Попереджаємо: така сума може потрапити до ряд. 1 таблиці 1 додатка Д3. Проте заявити її до БВ не можна. Таку суму можна використовувати виключно для зменшення ПЗ (лист ДФСУ від 22.06.15 р. № 22408/7/99-99-19-03-01-17).

Відповідно, ця сума пройде повз таблицю 2 додатка Д3. Проте вона не загубиться, а знайде своє місце в додатку Д2.

А чи можна вже…

Певна річ, у тих платників ПДВ, які не заявлятимуть суми ВЗ до БВ і не подаватимуть додаток Д3, може виникнути запитання: чи можна вже у ПДВ-звітності за липень 2016 року обійтися без цієї трудомісткої процедури заповнення старої форми додатка Д2 та обмежитися лише розбиттям ВЗ за періодами його виникнення?

З одного боку, можна, оскільки:

• як такого порядку заповнення додатка Д2 немає. Тому порушити його ви не зможете, хоч як не старайтеся. Адже контролери все одно не зможуть визнати такий додаток складеним з порушенням;

• такий документ пройде перевірку структури, і навіть камеральну перевірку, а потім спокійнісінько потрапить і до податківців.

Річ у тім, що в цьому додатку проходять контроль лише цифрові дані таблиці. Наприклад, податкові програми («Єдине вікно», «ОПЗ») слідкують за тим, щоб значення гр. 6 не перевищило значення гр. 5 як в окремих рядках, так і в підсумковому рядку таблиці. Тому якщо ви гр. 6 залишите порожньою, все одно не порушиться відповідність між значенням ряд. 21 декларації та підсумковим значенням за гр. 5 табличної частини додатка Д2.

Але, з іншого боку, — не можна, оскільки заповнювати податкову звітність на власний розсуд платники податків усе ж не можуть. У ПКУ немає норми, що дозволяє так робити.

Тільки у тому разі, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його ПЗ, усупереч нормам ПКУ, він має право ( п. 46.4 ПКУ):

• зазначити цей факт у спеціально відведеному місці податкової декларації;

• подати разом з такою податковою декларацією доповнення, складене в довільній формі, з поясненням мотивів його подання.

Крім того, якщо ви заповните додаток Д2 за старими правилами, то цим ви заощадите час на заповнення додатка Д3 у наступному звітному періоді (якщо вирішите заявити суми ВЗ до БВ).

Отже, вирішувати вам.

Документи та скорочення статті

Порядок № 21 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21.

БВ бюджетне відшкодування.

ПЗ — податкові зобов’язання.

ПК — податковий кредит.

ВЗ від’ємне значення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі