Теми статей
Обрати теми

Податковоприбуткові запитання

Сергій ДЕЦЮРА

Запитання

Відповідь

У якому рядку декларації з податку на прибуток (чи додатку) проводити коригування на суму витрат, не пов’язаних з господарською діяльністю суб’єкта господарювання?

Такого рядка (чи додатка) у декларації з податку на прибуток не існує. Річ у тому, що в ПКУ не передбачено коригувань фінрезультату на суму «негосподарських» витрат, тому вони на загальних підставах (за правилами бухгалтерського обліку) зменшують бухгалтерський і податковий прибуток.

На цьому наголошують і контролери в листах від 09.06.15 р. № 11999/6/99-99-19-01-01-15, від 04.12.15 р. № 25961/6/99-99-19-02-02-15 і від 24.11.15 р. № 25897/10/28-10-06-11

Чи потрібно суб’єкту господарювання подавати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2016 року, якщо за минулий рік (2015-й) у нього дохід не перевищував 20 млн грн., а за результатами трьох кварталів 2016 року таке перевищення відбудеться?

Ні, вам не потрібно подавати декларацію за три квартали. Достатньо буде за 2016 рік подати річну декларацію, а от уже в наступному році доведеться звітувати поквартально.

Пояснюється це тим, що річний податковий (звітний) період установлений для ( п. 137.5 ПКУ):

а) новостворених платників податку на прибуток;

б) виробників сільськогосподарської продукції;

в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний (податковий) період, не перевищує 20 млн грн.

Щокварталу ж звітують тільки ті платники, у яких за минулий звітний рік дохід перевищує 20 млн грн. ( п. 137.4 ПКУ).

Отже, для визначення періоду подання декларації з податку на прибуток беруть дані за попередній річний звітний (податковий) період. У вашому випадку за попередній рік (тобто 2015-й) дохід не перевищував 20 млн грн., тому і звітувати за 2016 рік ви будете шляхом подання однієї річної декларації.

Оскільки уже зараз відомо, що розмір доходу за 2016 рік перевищить 20 млн грн., то звітувати у наступному році вам доведеться щокварталу.

Крім того, при розрахунку податку на прибуток у декларації за 2016 рік вам доведеться коригувати фінрезультат до оподаткування на усі податкові різниці

Як урахувати в затратах суму коштів, яка «зависла» на розрахунковому рахунку в банку, що ліквідується?

Для того щоб включити такі суми до витрат, суб’єкту господарювання варто зробити декілька дій:

1) після запровадження у банку тимчасової адміністрації (коли скористатися грошовими коштами на поточному рахунку вже неможливо) вам слід винести обґрунтоване професійне судження про те, що існує невпевненість у поверненні грошових коштів банком-боржником. Тоді грошові кошти, що значаться на поточному рахунку, слід кваліфікувати як сумнівну заборгованість.

При визнанні заборгованості банку за грошовими коштами сумнівною суму такої заборгованості відображаєте за кредитом рахунка 31 і дебетом рахунка 37 (див. лист Мінфіну від 18.10.10 р. № 31-34020-20-10/28202);

2) підприємство може створити резерв сумнівних боргів (РСБ) на суму заборгованості банку за методом абсолютної суми сумнівної заборгованості ( п. 8 П(С)БО 10). Тоді на суму заборгованості роблять проводку: Дт 944 «Сумнівні та безнадійні борги» — Кт 38 «Резерв сумнівних боргів».

Увага: особам, які проводять коригування фінрезультату до оподаткування на податкові різниці, створювати такий РСБ небажано, оскільки в даному випадку через незграбно прописаний механізм коригування ви фактично не зможете віднести ці суми до витрат. Тому якщо ви створили РСБ, то робіть це у мінімальному розмірі;

3) після того як банк ліквідовано і гроші вам точно не буде повернено, заборгованість банку переходить із розряду сумнівної у безнадійну, а тому вам слід таку заборгованість:

• включити до витрат і списати на субрахунок 944 (якщо не був створений РСБ);

• списати за рахунок РСБ (якщо він створювався) кореспонденцією Дт 38 — Кт 377.

Детально про банкрутство банку і списання заборгованості читайте у «БТ», 2016, № 24, с. 12

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі