Теми статей
Обрати теми

Нормативна грошова оцінка сільгоспземель: нова методика розрахунку

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Хмелевський Ігор

Постановою, що коментується, Кабмін затвердив нову Методику нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення. Нею будуть користуватися працівники Держгеокадастру, щоб розрахувати нормативно-грошову оцінку (далі — НГО) земельних ділянок сільгосппризначення.

Попередня Методика, яка затверджена постановою Кабміну від 23.03.95 р. № 213, буде застосовуватись лише для визначення НГО земель населених пунктів.

Що стосується самого розрахунку НГО сільгоспземель, то він порівняно із старим підходом змінився доволі сильно. Наведемо найважливіші зміни:

1) як і раніше, НГО земель сільгосппризначення визначатиметься відповідно до нормативу капіталізованого рентного доходу на землях сільгосппризначення та показників бонітування ґрунтів шляхом складання шкал НГО агровиробничих груп ґрунтів природно-сільськогосподарських районів (для сільськогосподарських угідь).

Водночас диференціальний рентний дохід з гектара земель, який є основою для розрахунку НГО, рахуватимуть за іншою методикою. Раніше його визначали, спираючись на рентний дохід, який створювався при виробництві зернових культур і визначався за даними економічної оцінки земель, проведеної в 1988 році. Після того як набуде чинність нова Методика НГО, Держгеокадастр не буде самостійно його розраховувати. Сучасний рентний дохід для всіх природно-сільськогосподарських районів України наведений у додатку 1 до Методики НГО. Тому з маніпуляціями із розміром НГО буде покінчено;

2) зазнав змін також і сам розрахунок НГО для окремої ділянки. При розрахунку показника НГО гектара ріллі окремої земельної ділянки не потрібно застосовувати коефіцієнт 1,756.

Виключення такого коефіцієнта з формули розрахунку НГО земель сільгосппризначення не говорить про те, що розмір НГО після цього зменшиться. Справа в тому, що застосовувався цей коефіцієнт при розрахунку НГО тільки через те, що рентний дохід, який був застосований для визначення НГО, брався станом на 01.07.95 р.

Після того як розмір рентного доходу прямо вказали в додатку до Методики НГО, він став відображати реальну картину з розміром рентного доходу, а не ефемерну (дохід, визначений, спираючись на дані 1988 року).

Отже, виключення із розрахунку цього коефіцієнта не свідчить про те, що розмір НГО сільгоспземлі зменшиться. Можливо, він навіть збільшиться. Усе покажуть нові довідки про НГО землі;

3) визначено строк видачі довідки про НГО сільгоспугідь. Отримувати довідку власники чи користувачі землі будуть за результатами проведення НГО окремої земельної ділянки територіальним органом Держгеокадастру через центр надання адміністративних послуг за місцезнаходженням земельної ділянки у строк, що не перевищує 3 робочих днів з дати надходження відповідної заяви.

При цьому оформлятиметься така довідка у вигляді витягу з технічної документації про НГО земель.

Постанова, що коментується, набере чинності через 3 місяці з дня опублікування. На момент підготовки номера її не опубліковано. Тобто з початку року діятимуть ще старі правила визначення НГО, тому розраховувати розмір єдиного податку групи 4 та плати за землю ще будете за НГО, яка розрахована за старими правилами.

А от як буде далі — невідомо. Не виключено, що після набрання чинності цією Методикою доведеться проводити уточнення (донарахування чи зменшення) раніше задекларованого розміру податкових зобов’язань. Зачекаємо на роз’яснення контролерів із цього приводу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі