Теми статей
Обрати теми

Коли можна уникнути повторної позапланової перевірки?

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Хмелевський Ігор

У листі, що коментується, ДФСУ порушила питання можливості проведення податківцями повторних документальних позапланових перевірок.

Нагадаємо: п. 78.2 ПКУ забороняє проводити документальні позапланові перевірки згідно з пп. 78.1.1, 78.1.4, 78.1.8 і 78.1.11 ПКУ, якщо предметом такої перевірки є питання, охоплені під час попередніх перевірок платника.

А це означає, що податківці не можуть провести повторну позапланову перевірку, навіть якщо:

• отримають податкову інформацію, що свідчить про порушення вами валютного та іншого законодавства ( п.п. 78.1.1 ПКУ);

• виявлять недостовірні дані в поданих вами податкових деклараціях ( п.п. 78.1.4 ПКУ);

• ви подасте ПДВ-декларацію, в якій заявите до відшкодування ПДВ та/або з від’ємним значенням з ПДВ у розмірі більше 100 тис. грн. ( п.п. 78.1.8 ПКУ);

• буде прийнято рішення суду про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора ( п.п. 78.1.11 ПКУ).

Зверніть увагу! Такі обмеження стосуються тільки позапланових перевірок. Тому контролери можуть використати отриману інформацію під час планових перевірок (ст. 77 ПКУ).

Крім того, слід нагадати: якщо ви подасте уточнюючий розрахунок за раніше перевірений період ( п.п. 78.1.3 ПКУ), то податківці зможуть не лише «розібрати по кісточках» період, що уточнюється, а й «захопити» інші періоди, а також інші податки/збори. І зробити вони можуть це під час позапланової перевірки, адже ПКУ не обмежує коло питань, які можуть стати предметом такої перевірки (лист ДФСУ від 06.07.16 р. № 14678/6/99-99-14-03-03-15 // «БТ», 2016, № 36, с. 4).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі