Теми статей
Обрати теми

Головбух іде у відпустку? Підготуйтеся до цієї події заздалегідь

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Хмелевський Ігор
Лист Мінсоцполітики від 17.10.16 р. № 376/06/186-16

У листі, що коментується, Мінсоцполітики торкнулося теми виходу у відпустку специфічних працівників підприємства — таких як керівник та головний бухгалтер.

Погодьтеся, з виходом у відпустку саме таких посадових осіб найчастіше виникає питання — хто виконуватиме функції, покладені на таких відпускників (наприклад, підписувати документи).

Керівник (головний бухгалтер), який пішов у відпустку, не може виконувати свої посадові обов’язки, оскільки відпустка є формою відпочинку, гарантованого усім працівникам ст. 45 Конституції України.

Крім того, в період відпустки працівник не може бути притягнений до відповідальності за неналежне виконання своїх обов’язків, оскільки фактично його повноваження в цей період часу зупиняються.

Проте є два виходи.

1. Законодавством передбачена можливість тимчасового покладання на іншого працівника обов’язків працівника, який пішов у відпустку. Така передача обов’язків може проходити:

• зі звільненням від виконання основних обов’язків, передбачених для посади такого іншого працівника (лист Мінсоцполітики від 21.07.11 р. № 590/13/84-11);

• без звільнення від виконання його основної роботи (ст. 105 КЗпП).

Увага! Для виконання функцій керівника (головного бухгалтера) на час його відпустки обирайте виконувача його обов’язків обережно. Адже такому працівнику буде надано право користуватися усіма повноваженнями керівника (головного бухгалтера), у тому числі правом підпису.

2. Крайній випадок — відкликати керівника (головного бухгалтера) з відпустки ( ч. 3 ст. 12 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Але попереджаємо: для цього ще потрібно отримати згоду самого відпускника. Та ще й морочитися доведеться, перераховуючи суму відпускних і зарплату такого «відкликаного».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі