Теми статей
Обрати теми

Продаж автомобіля: пам’ятка для підприємців

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Хмелевський Ігор

У листі, що коментується, столичні фіскали пояснили правила оподаткування доходів від продажу автомобіля.

Вони нагадали, що до доходу підприємця — платника єдиного податку не включаються отримані пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності ( п.п. 1 п. 292.1 ПКУ)

Подібні доходи оподатковуються у загальновстановленому порядку, передбаченому для фізичних осіб ( ст. 173 ПКУ).

Отже, якщо фізична особа — підприємець продає своє власне рухоме майно (автомобіль), то дохід від такого продажу не включається до його єдиноподатного доходу та оподатковується в загальному порядку податком на доходи фізичних осіб.

Цей висновок справедливий, лише якщо продаж такого майна є разовою операцією. Якщо продаж рухомого майна носить систематичний характер, то така діяльність фізичної особи, на думку контролерів, є підприємницькою та повинна здійснюватися на загальній системі оподаткування відповідно до ст. 177 ПКУ.

Висновки контролерів цілком справедливі. Річ у тім, що для єдиноподатників груп 1 — 3 забороненим є продаж підакцизних товарів ( п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). А до таких товарів, серед іншого, належать автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше (автобуси), транспортні засоби для перевезення вантажів ( п. 215.1 ПКУ). Тому якщо підприємець займається систематичним продажем автомобілів, то йому не місце серед єдиноподатників. Детально про це читайте у «БТ», 2016, № 38, с. 19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі