Теми статей
Обрати теми

Безоплатний «шведський стіл» для працівників: нюанси оподаткування

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Одним із проявів турботи підприємства про своїх працівників є організація їх здорового харчування. В основному роботодавці йдуть «протоптаною стежкою» — створюють їдальні («БТ», 2015, 28, с. 14).

А що коли компанія вирішить годувати своїх працівників безоплатно та ще й за принципом «шведського столу»?

У листі, що коментується, податківці висловили свою думку щодо оподаткування таких операцій.

Податок на прибуток (ПНП). У цьому випадку найважливіше питання — чи можна буде віднести витрати з наданням безоплатного харчування до складу витрат при визначенні об’єкта обкладення ПНП?

Контролери зауважили, що розд. ІІІ ПКУ не передбачає коригування фінрезультату на різниці, що виникають за операціями надання безоплатного харчування своїм працівникам.

Тому незалежно від того, чи проводить особа коригування фінрезультату до оподаткування на суму всіх різниць, зазначених у розд. III ПКУ, такі операції слід відображати в обліку виключно за бухправилами.

ПДВ. Попри те, що операції з надання харчування працівникам є безоплатними, вони все одно вважатимуться постачанням ( п.п. 14.1.191 ПКУ). Тобто на них поширюватимуться загальні правила нарахування ПДВ-зобов’язань та формування податкового кредиту (ПК).

Відповідно, здійснюючи операції з безоплатного харчування працівників, підприємство має орієнтуватися на мінбазу обкладення ПДВ, встановлену згідно з абзацом другим п. 188.1 ПКУ на рівні ціни придбання товарів/послуг, що поставляються.

Суми ж ПДВ, нараховані у зв’язку з придбанням продуктів харчування для забезпечення безоплатного харчування власних працівників на умовах «шведського столу», підприємство матиме право включити до складу податкового кредиту. Звісно ж, за наявності правильно оформленої податкової накладної (ПН), зареєстрованої в Єдиному реєстрі ПН.

При цьому одразу виникає запитання — а чи потрібно компенсувати такий ПК? Адже у контролерів часто позиція така — у товарах, придбаних для трудових, господарсько-адміністративних та санітарних потреб, вони завжди вбачають негосподарське використання (лист ДФСУ від 17.03.16 р. № 5888/6/99-99-19-03-02-15). Тобто виникає ризик подвійного обкладення ПДВ зазначених операцій (згідно з п. 188.1 та п. 198.5 ПКУ).

Але в листі, що коментується, податківці зайняли лояльну позицію. Так, у випадку:

1) якщо вартість безоплатного харчування включається до вартості товарів/послуг, операції з постачання яких і так є об’єктом обкладення ПДВ та які пов’язані з отриманням доходів підприємством, вони готові визнати ці товари призначеними для використання/використаними у госпдіяльності.

Тому додаткове нарахування податкових зобов’язань (ПЗ) згідно з п. 198.5 ПКУ, на їх думку, зайве.

Це коли йдеться про харчування працівників, що безпосередньо беруть участь у створенні (виробництві) товарів/послуг;

2) якщо вартість послуг з харчування НЕ включається до вартості товарів/послуг (адмінперсонал), то ці товари/послуги визнаються поставленими безоплатно в межах госпдіяльності, а тому:

• ПЗ слід нарахувати згідно з п. 188.1 ПКУ;

• ПЗ згідно з вимогами п. 198.5 ПКУ не нараховуються.

ПДФО. Якщо дотримуватися вимоги п.п. «б» п.п. 164.2.17 ПКУ, то вартість харчування, безоплатно отриманого працівником підприємства, має включатися до загального місячного оподатковуваного доходу такого працівника.

Але! Для цього необхідно знати, скільки та яких продуктів спожив кожний окремий працівник. У разі організації харчування за принципом «шведського столу» визначити такі дані просто неможливо.

Тож фіскали доходять висновку — якщо доход, отриманий у вигляді додаткового блага, не може бути персоніфікований, то вартість такого харчування не може розглядатися як об’єкт обкладення ПДФО. А отже — і військовим збором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі