Теми статей
Обрати теми

Документи на вибуття автомобіля

Децюра Сергій
Підприємство збирається продати вантажний автомобіль, який обліковується як об’єкт основних засобів. Він ще не повністю замортизований. Як документально оформити вибуття такого активу?

При передачі основних засобів (ОЗ) іншому підприємству складається Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. № ОЗ-1), форма якого затверджена наказом Мінстату від 29.12.95 р. № 352.

Це універсальний первинний документ. Зазвичай його складання асоціюється із придбанням ОЗ і введенням їх в експлуатацію. Водночас використовують його і для виключення ОЗ із складу активів при передачі їх іншому підприємству (організації).

Проте ф. № ОЗ-1 не єдиний первинний документ, яким можна оформити вибуття ОЗ при їх продажу. Нещодавно Мінфін наказом від 13.09.16 р. № 818 (див. «БТ», 2016, № 45, с. 5) затвердив типові форми з обліку та списання ОЗ суб’єктами державного сектору. Мінфін дозволив застосовувати ці документи юридичними особами незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також представництвами іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Серед нових форм ви можете відшукати Акт приймання-передачі основних засобів. Він також застосовується для оформлення господарських операцій з передачі ОЗ покупцю у разі їх відчуження.

Акт складається обов’язково у двох примірниках (по одному примірнику для кожної сторони, що приймає та передає об’єкт ОЗ) комісією, призначеною розпорядженням (наказом) керівника суб’єкта державного сектору, яка передає ОЗ.

Тобто на сьогодні у звичайних підприємств є право вибору форми первинного документа, яким можна оформити продаж ОЗ, між «мінстатівською» та «мінфінівською» формами.

Якщо ж мова іде про сільгосппідприємства, то вони, крім вище згаданих форм первинних документів, при вибутті ОЗ можуть використовувати свої специфічні форми, затверджені наказом Мінагрополітики від 27.09.07 р. № 701.

Серед первинних документів, які можуть використовувати аграрії для оформлення вибуття ОЗ, — Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (ф. № ОЗСГ-1). Цей документ, як і вищезгадані, застосовується як при надходженні ОЗ, так і у випадку виключення їх зі складу активів при передачі іншому підприємству (організації) за плату, без оплати та за договорами оренди.

Як бачимо, вибір первинних документів для оформлення операції з продажу ОЗ досить широкий. Лишилося лише визначитись, який вам більше підходить, і бажано прописати це у наказі про облікову політику.

Крім вищезгаданих первинних документів при вибутті основних засобів потрібно також скласти наказ про продаж ОЗ, який затверджується розпорядженням керівника підприємства. Річ у тім, що розпоряджатися майном (активами) підприємства може лише уповноважена на це засновником(ами) особа (зазвичай — директор).

Зауважимо. Покупцю потрібно буде зареєструвати придбаний транспортний засіб у сервісному центрі МВС. А для цього потрібно надати документи, що підтверджують правомірність його придбання. Перелік таких документів наведено в п. 8 Порядку № 1388*. А серед цих документів згадується ще й договір на їх придбання. Це може бути:

* Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388 у редакції постанови КМУ від 23.12.09 р. № 1371.

• договір, укладений на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках;

• договір, оформлений безпосередньо в сервісних центрах МВС;

• нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу (міни, поставки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі