Теми статей
Обрати теми

ID-паспорт − носій ЕЦП: Фантастика? — Ні, реальність!

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

На сьогодні жодний суб’єкт господарювання не уявляє свою діяльність без електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП) посадових осіб. Без нього не можна подати звітність до контролюючих органів, зареєструвати податкові накладні тощо.

Водночас якщо взяти повсякденне життя, то ЕЦП використовує невелика когорта людей. В найближчому майбутньому, як свідчить досвід іноземних країн, все може кардинально змінитися. Тому, щоб і Україна йшла в ногу із сучасними тенденціями, Кабмін постановою, що коментується, затвердив Порядок внесення засобів ЕЦП до безконтактного електронного носія, що міститься в паспорті громадянина України. Мова йде про біометричний паспорт (далі — ID-паспорт). Уряд фактично створив підґрунтя для використання ID-паспорта як носія ЕЦП. Зазначені послуги надаватиме акредитований центр сертифікації ключів МВС.

Це дасть можливість власнику ID-паспорта підписувати особисті електронні документи. Що ж стосується використання ID-паспорта для підпису документів від імені суб’єкта господарювання, то для таких цілей його використати навряд чи вдасться. Адже для підписування, наприклад, податкової звітності використовують ЕЦП посадових осіб (директора та бухгалтера), а не фізичної особи — громадянина.

Постанова, що коментується, набирає чинності через один місяць з дня опублікування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі