«Старі» ПДВ-помилки: як їх виправити сільгоспнику

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці наполягають на тому, що при виправленні старих спецрежимних помилок з ПДВ слід застосовувати норми ПКУ, чинні на дату їх виправлення, тобто на дату подання уточнюючого розрахунку (далі — УР). Про це, на їх погляд, свідчать правила подання УР і його форма.

Отже, якщо аграрії виправляють стару помилку у 2016 році, то вони мають подати нову форму УР, у ньому заповнити додаток ДС10, а донараховану суму ПДВ розподілити між бюджетом і спецрахунком.

На наш погляд, такий підхід є неправомірним.

При виправленні «старих» помилок слід застосовувати ті правила, що діяли на момент виникнення помилки. Так було завжди!

На наш погляд, сільгосппідприємство, виправляючи «стару» помилку, має робити це шляхом подання нової форми УР, але заповненої виходячи із «старих» спецрежимних правил. Пристосувати чинну форму УР цілком можна під «старі» правила.

Наприклад, у додатку ДС10 заповнити тільки першу таблицю і, відключивши автоперерахунок, усю суму ПДВ помістити до рядка 13.2 (без розподілу для бюджету).

У гр. 4 УР навести показники з помилкової декларації, до гр. 5 перенести показники з «уточнюючого» додатка ДС10, тобто правильні показники. А у гр. 6, визначаючи суму недоплати, заповнити тільки рядки 18 і 18.2. Крім того, обов’язково додати пояснення (зробивши позначку у спецполі УР).

Що стосується доплати податку, то з цим взагалі проблем не має бути. Платежі за УР не йдуть через електронні ПДВ-рахунки (п. 25 Порядку № 569*), а тому перерахунок недоплати на спецрахунок проблем не викличе.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою Кабміну від 16.10.14 р. № 569.

Водночас, як бачимо, податківці проти такого підходу. Тому тим, хто не бажає з ними сперечатися, радимо отримати індивідуальну консультацію з цього приводу і діяти відповідно до прописаних у ній правил.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі