Теми статей
Обрати теми

Нова декларація з акцизного податку: податківці пояснюють правила заповнення

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Нещодавно Мінфін наказом від 26.09.16 р. № 841 (див. «БТ», 2016, № 48, с. 4) виклав у новій редакції форму декларації акцизного податку (далі — декларація з АП). У листі, що коментується, ДФСУ пояснила, на що слід звернути увагу при її заповненні.

Нову форму декларації з АП платники вперше подають за грудень 2016 року, тобто не пізніше 20.01.17 р. Отже, контролери дотримуються «букви закону», а саме вимог п. 46.6 ПКУ (згаданий наказ опублікований 22.11.16 р.).

Щодо нововведень у самій звітності, то слід звернути увагу на два нові додатки.

1. Додаток 11 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу».

Уже давно до платників АП віднесено осіб, які реалізують пальне ( п.п. 212.1.15 ПКУ). Але у «старій» формі декларації не було окремого місця для розрахунку розміру АП такими платниками. Тепер для такого розрахунку призначено цей додаток.

Його обов’язково заповнюватимуть усі платники АП (юридичні та фізичні особи) з реалізації пального (у тому числі виробники) незалежно від того, був у звітному періоді у них об’єкт оподаткування чи ні.

Увага! При розрахунку АП у додатку 11 слід враховувати залишки пального на початок звітного періоду. Для таких даних передбачена гр. 3. У попередній формі декларації з АП такої інформації не було (раніше в декларації з АП така інформація не вказувалася). Тому при заповненні декларації за грудень 2016 року контролери рекомендують для заповнення гр. 3 додатка 11 (обсяг залишків пального на 01.12.16 р.) брати дані із Системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП). Їх зазначають у розрізі відповідних кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД. А в наступних періодах вже можна буде переносити дані із попередньої звітності.

Суму податкового зобов’язання, розраховану у гр. 20 додатка 11, переносять до рядка В2, яким доповнено розділ В декларації.

2. Додаток 9 «Заява про порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної / розрахунку коригування».

Цей додаток платники паливного акцизу подаватимуть разом із декларацією для того, щоб поскаржитись на контрагента. Додаток 9 попередньої редакції декларації став додатком 10 нової форми.

Крім того, у форму декларації з АП внесено і такі зміни:

• з метою уникнення помилок при заповненні декларації з нумерації розділів вилучено літеру «Ґ», у зв’язку з чим розділ «Ґ» став розділом «Д», відповідно розділ «Д» став розділом «Е»;

• додаток 1 до декларації доповнено новою графою 17. У ній платники АП вказуватимуть суму АП, сплаченого із підакцизної сировини, яка використана при виробництві пального. На розмір такого податку зменшуватимуть суму АП до сплати. Сума АП, вказана у цій графі, переноситься до рядка В 11.2, яким доповнено розділ В декларації, і враховується при коригуванні податкового зобов’язання з АП.

До відома! Для кожного випадку виготовлення пального із використанням підакцизної сировини подається окремий розрахунок згідно з додатком 1 до декларації;

• додаток 6 викладено у новій редакції. Тепер він складається з двох розділів: розділ I заповнюватимуть роздрібні торговці, які здійснюють роздрібну торгівлю пивом, алкогольними напоями, тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну, а розділ II — роздрібні торговці паливом.

Додаток 6 заповнюється окремо для кожного місця здійснення реалізації підакцизних товарів з обов’язковим зазначенням відповідного коду органу місцевого самоврядування за КОАТУУ.

До інших додатків внесені лише деякі «косметичні» зміни і уточнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі