Теми статей
Обрати теми

Операції з вугіллям: правила застосування касового методу

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 22.01.16 р. № 2055/7/99-99-19-03-02-17

Законом України від 24.11.15 р. № 812-VIII (див. «БТ», 2016, № 3, с. 3) тимчасово, з 01.01.16 р. і до 01.07.17 р., було встановлено касовий метод визначення податкових зобов’язань (ПЗ) та податкового кредиту (ПК) для платників ПДВ, які здійснюють ( п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

• постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії;

• постачання вугілля та/або продуктів його збагачення за товарними позиціями 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.

Податківці у листі, що коментується, вирішили пролити світло на ці нововведення.

1. Хто потрапив до касовиків. Податківці справедливо зазначили: касовий метод, передбачений п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, застосовують лише платники ПДВ, які здійснюють постачання (у тому числі оптове) вищеперелічених товарів/послуг. Платники, які придбають вказані товари/послуги для використання у своїй діяльності (як господарській, так і негосподарській) та не здійснюють їх подальшого постачання, касовий метод не застосовують. Тобто такі платники ПДВ свій ПК формують у загальновстановленому порядку за правилом «першої події» на підставі отриманих ними податкових накладних (ПН), зареєстрованих в ЄРПН.

2. До яких операцій застосовується касовий метод. Податківці стверджують, що платники ПДВ застосовують касовий метод, запроваджений у  п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, не щодо всіх без винятку операцій такого платника (саме це випливає із буквального прочитання цих положень ПКУ), а лише до операцій з електричною та/або тепловою енергією і вугіллям.

Тому контролери наголошують: при одночасному здійсненні операцій, які потрапили під касовий метод, та операцій з іншими товарами/послугами касовий метод визначення ПЗ не застосовується до «інших» операцій.

На наш погляд, такий підхід цілком справедливий, хоч і суперечить нормам ПКУ.

3. Перехідні операції. Вищезгаданий касовий метод почав діяти з 01.01.16 р., тому він поширюється лише на операції, за якими дата «першої події» припадає на 2016 рік.

Тобто якщо перераховані в  п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ товари/послуги фактично були поставлені до 01.01.16 р., а оплата надходить після вказаної дати, то ПЗ на дату надходження коштів за такою операцією повторно не нараховуються та ПН не складаються. Річ у тім, що ПЗ за такими операціями були визначені на дату фактичного постачання таких товарів/послуг (за «першою подією»).

4. Порядок виникнення ПК. Податківці наполягають, що ПК за касовим методом платники ПДВ визначають як по операціях з придбання безпосередньо товарів/послуг, перерахованих у  п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, так і щодо товарів/послуг, які використовуються для здійснення операцій з постачання електричної/теплової енергії та вугілля.

Такий висновок теж є цілком логічним. Адже порядок визначення ПК при формуванні собівартості «касових» товарів/послуг буде таким самим, як і порядок формування ПЗ при їх реалізації.

5. Розподіл ПК. Податківці наполягають, що при придбанні товарів/послуг, які одночасно призначені як для виконання операцій, що потрапляють під касовий метод, так і для здійснення інших операцій, касовий метод застосовується виключно в частині, пропорційній обсягу постачання товарів/послуг, які потрапляють під «касові» правила. Тобто при придбанні «подвійних» товарів/послуг формувати ПК платник має двома порціями:

• за «першою подією» для «інших» товарів/послуг;

• за сплатою коштів при придбанні товарів/послуг, перерахованих в  п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ або пов’язаних з постачанням таких товарів/послуг.

Очевидно, що розподіл ПК за такими «подвійними» операціями потрібно проводити у таблиці 4 додатка Д7 до ПДВ-декларації.

Крім того, варто додати, що згідно з п. 45 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ операції з постачання вугілля та продуктів його збагачення до 01.07.17 р. звільнені від ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі