Теми статей
Обрати теми

«Троє в човні…»: заповнюємо декларацію з єдиного податку

Кравченко Дар’я, податковий експерт, d.kravchenko@id.factor.ua
Що ж, платники ЄП можуть зітхнути спокійно. Законодавці так і не наважилися внести глобальні зміни в цій сфері. Однак після отримання такого «подарунка» потрібно повертатися до рутинних справ. І першим пунктом на порядку денному буде подання ЄП-звітності за підсумками минулого року. Ось про неї ми сьогодні й поговоримо.

ЄП-особливості 2015 року

Спочатку нагадаємо: у 2015 році законодавці залишили «у живих» усього 4 групи єдиноподатників: до груп 1 і 2 уключено виключно ФОП, до групи 3 — ФОП та юросіб. Окрему «специфічну» групу 4 сформували сільгосппідприємства (але про них ми сьогодні не говоритимемо, оскільки для них прописані окремі ЄП-правила).

Які особливості подання та заповнення ЄП-звітності є характерними для платників ЄП груп 1 — 3 на сьогодні?

Строки подання декларації

ФОП груп 1 і 2. ФОП-ЄП є універсальними. Вони можуть входити до складу кожної з груп 1 — 3 єдиноподатників (звичайно, якщо відповідають певним критеріям). Однак слід пам’ятати: для груп 1 — 3 строки подання ЄП-декларації відрізняються.

Так, платники ЄП груп 1 і 2 подають ЄП-декларацію у строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду ( п. 296.2 ПКУ), тобто протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року ( п.п. 49.18.3 ПКУ). А отже, останнім строком подання звітності для них буде 29.02.16 р.

Особливий випадок, якщо протягом року єдиноподатники групи 1 або 2 перевищили допустимий обсяг доходу та/або самостійно перейшли на сплату ЄП за ставками, встановлених для «старшої» групи. Тоді вони:

• зобов’язані подати ЄП-декларацію у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду ( п.п. 296.5.1 ПКУ);

• звільняються від подання декларації у строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду ( п.п. 296.5.1 ПКУ).

Платники ЄП групи 3. Єдиноподатники групи 3 (ЮРЄПи та ФОП) подають ЄП-декларацію у строки, установлені для квартального податкового (звітного) періоду ( п. 296.3 ПКУ), тобто протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу ( п.п. 49.18.2 ПКУ). Для них граничним строком подання звітності буде 09.02.16 р.

Особливі випадки. Кажуть, що з кожного правила є виняток, ось так і тут — для деяких платників ЄП прописані свої особливі строки подання ЄП-декларації. Так, до них належать:

1. Мобілізовані ФОП-ЄП. Тобто ті ФОП, які були вимушені залишити роботу та відправитися до зони АТО. А точніше ( п. 25 підрозд. 10 розд. XX ПКУ):

• ФОП, призвані на військову службу під час мобілізації;

• ФОП, залучені до виконання обов’язків під час мобілізації, на особливий період, визначений Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-ХII.

Такі суб’єкти господарювання мають «офіційне» відстрочення в нарахуванні, сплаті та поданні податкової звітності з ЄП на весь період проходження військової служби.

Однак попереджаємо: для того, щоб його отримати, необхідно подати до податкової протягом 10 днів після демобілізації ФОП-ЄП (категорія 107.12 ЗІР ДФСУ):

• відповідну заяву;

• копію військового квитка або копію іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

2. Платники ЄП із зони АТО. Для них на весь період дії обставин непереборної сили строки подання податкової звітності можуть бути збільшені (лист ДФСУ від 06.01.16 р. № 172/6/99-99-19-01-03-15).

І знову ж таки. Для того щоб скористатися таким правом, платник ЄП повинен протягом 30 календарних днів, наступних за днем закінчення обставин непереборної сили, звернутися до податкового органу з письмовою заявою про продовження граничних строків подання ЄП-декларації.

Заяву необхідно скласти в довільній формі зі стислим і чітким обґрунтуванням причин для продовження граничних строків з посиланням на документальне підтвердження викладених фактів (сертифікат Торгово-промислової палати України).

Способи подання декларації

Тут усе, як і раніше. ЄП-декларацію можна надіслати до податкової в один із трьох способів ( п. 49.3 ПКУ):

• у паперовому вигляді особисто платником податків чи уповноваженою на це особою;

• у паперовому вигляді поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення;

• в електронному вигляді з дотриманням умови щодо реєстрації ЕЦП підзвітних осіб*.

* Обов’язок подання звітів виключно в електронному вигляді покладено тільки на великі та середні підприємства, а також платників ПДВ ( п. 49.4 ПКУ). Хоча для останніх є виняток (детальніше — у «БТ», 2015, № 1-2, с. 29).

Однак попереджаємо: якщо ви захочете ЄП-декларацію надіслати поштою, зробіть це за 5 календарних днів до закінчення граничного строку подання звітності ( п. 49.5 ПКУ). Для платників ЄП груп 1 і 2 — не пізніше 24.02.16 р., для групи 3 — не пізніше 04.02.16 р.

Загальні вимоги щодо заповнення

Як це не дивно, але порядку заповнення ЄП-декларації досі немає. Тому при її складанні здебільшого доводиться керуватися текстовими підказками та роз’ясненнями податківців.

Звернемо увагу на основні моменти:

1. Декларацію заповнюємо наростаючим підсумком з початку року ( п. 296.7 ПКУ) українською мовою (лист ДПАУ від 07.03.12 р. № 8971/К/18-4013).

2. Якщо якийсь рядок в ЄП-декларації не заповнюємо, то в такому полі:

• у паперовому варіанті ставимо прокреслення;

• в електронному — залишаємо поле порожнім.

Джерелами для заповнення ЄП-декларації:

• для платників груп 1 і 2, а також ФОП групи 3, які працюють без ПДВ, стане Книга обліку доходів ( п.п. 296.1.1 ПКУ);

• для платників групи 3, які працюють з ПДВ, — Книга обліку доходів і витрат (форму та порядок її ведення затверджено наказом МФУ від 19.06.15 р. № 579);

• для юросіб — платників групи 3 — дані спрощеного бухобліку ( п.п. 296.1.3 ПКУ).

3. Якщо у звітному періоді у вас не було об’єктів оподаткування або показників, які підлягають декларуванню, п. 49.2 ПКУ дозволяє не подавати ЄП-декларацію. Але, на думку податківців, таке послаблення не поширюється на ФОП-ЄП (категорія 107.08 ЗІР ДФСУ).

Нюанси заповнення декларації у ФОП-ЄП

Ще в середині минулого року Мінфін наказом № 578 затвердив нові форми ЄП-декларації як для ФОП-ЄП, так і для ЮРЄПів. Тому, дотримуючись п. 46.6 ПКУ, ФОП-ЄП груп 1 і 2 повинні були б почати використовувати нову форму при складанні звітності за підсумками 2016 року, а платники ЄП групи 3 — за підсумками 2015 року.

Але податківці рекомендують усім платникам ЄП застосовувати нову форму для декларування показників за 2015 рік (лист ДФСУ від 15.10.15 р. № 9605/0/99-99-05-03-01-14).

Таким чином, ФОП-ЄП груп 1 — 3 доведеться подавати Податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця:

• за формою F0103403 (для груп 1 і 2);

• за формою F0103305 (для ФОП групи 3).

Сама декларація значних змін не зазнала. Її всього лише дещо скоротили, згорнувши дані за деякими рядками. На сьогодні вона складається з 6 розділів. Однак, як правило, усі їх заповнювати не потрібно. У загальному випадку достатньо:

• унести дані до загального розділу (вказати загальні відомості про ФОП-ЄП);

• унести показники до розділу, призначеного для групи, в якій ви працювали у звітному періоді;

• визначити податкові зобов’язання в розділі V.

І лише в тому випадку, якщо протягом року ви перейшли до іншої групи ЄП, вам доведеться додатково заповнити розділ, призначений для такої групи. А в разі виправлення помилок — ще й розділ VI.

При цьому сам порядок заповнення цього документа не змінився. Тому приділимо увагу лише деяким нюансам.

Шапка. У полі 08 «Фактична чисельність працівників у звітному періоді» наводимо чисельність працівників за місяць, в якому цей показник був максимальним. При цьому не враховуємо тільки працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3(6)-річного віку ( п.п. 291.4.1 ПКУ).

У платників ЄП групи 1 в цьому полі буде «0», як і у спрощенців груп 2 і 3, якщо вони не мають найманих працівників і не співпрацюють з фізособами за ЦП-договорами.

У полі 09 «Види підприємницької діяльності, які здійснювалися у звітному періоді» розділу I відображаємо тільки номер і назву за КВЕД тих видів підприємницької діяльності, які фактично провадилися у звітному періоді (навіть якщо це були заборонені для ЄП види діяльності).

Розділи ІІ і ІІІ. Сюди платники ЄП груп 1 і 2 уносять:

1. Суму нарахованих авансових внесків з ЄП. Причому:

• загальною сумою за квартал;

• у гривнях з копійками (а не як раніше — у гривнях);

• незалежно від суми, яку вони фактично сплатили (категорія 107.08 ЗІР ДФСУ).

2. Обсяг доходу від дозволених видів діяльності (переносимо дані гр. 6 Книги обліку доходів).

3. Обсяг доходу, оподатковуваний за ставкою 15 % (гр. 8 Книги обліку доходів). Це дохід:

• який перевищує обсяги, встановлені пп. 1 — 3 п. 291.4 ПКУ, у звітному періоді;

• отриманий від провадження діяльності, не зазначеної в Реєстрі платників ЄП, у звітному періоді;

• отриманий при застосуванні іншого способу розрахунку, ніж передбачений п. 291.6 ПКУ, у звітному періоді;

• отриманий від провадження заборонених для ЄП видів діяльності у звітному періоді;

• отриманий від провадження діяльності, не передбаченої у  пп. 1 або 2 п. 291.4 ПКУ.

Однак попереджаємо: якщо ви заповнили ряд. 02 і 04 ЄП-декларації, то зобов’язані з 01.01.16 р. ( п. 293.8 ПКУ):

• або залишити спрощенку,

• або перейти до старшої групи.

Розділ ІV. Цей розділ знадобиться лише ФОП-ЄП групи 3. Тут вони вказують дані про доходи:

• які оподатковуються за ставкою 2 або 4 % (дані гр. 6 Книги обліку доходів, у платників ПДВ — дані гр. 7 Книги обліку доходів і витрат);

• що оподатковуються за ставкою 15 % (дані гр. 8 Книги обліку доходів, у платників ПДВ — дані гр. 9 Книги обліку доходів і витрат).

Зверніть увагу: у цьому випадку підвищена ставка застосовується до доходів:

• що перевищують обсяги, встановлені пп. 1 — 3 п. 291.4 ПКУ;

• отриманих при застосуванні іншого способу розрахунку, ніж передбачений п. 291.6 ПКУ, у звітному періоді;

• отриманих від здійснення заборонених для ЄП видів діяльності у звітному періоді.

А ось дохід, який підприємці отримали як звичайні фізособи, в ЄП-декларації не відображають.

Розділ V. Підказки для заповнення цього розділу ви знайдете в самому бланку. Дані вказуйте наростаючим підсумком за весь 2015 рік.

ППЄПи групи 1 або 2 у ряд. 09 — 14 ставлять прокреслення (у «папері»), якщо у 2015 році не порушували умови роботи на спрощенці (тобто вони не мали доходу, який обкладається ЄП за ставкою 15 %). Також вони не вказують щомісячні аванси в ряд. 12 — 14.

Розділ VI. Призначений для виправлення помилок. Якщо не виправляємося, ставимо прокреслення (у «папері»).

Особливості заповнення ЮРЄП-декларації

ЮРЄПи вже стикалися з новою формою Податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) (за формою J0103506). Її податківці рекомендували використовувати вже при заповненні ЄП-декларації за підсумками 9 місяців. Ну а за підсумками 2015 року, як кажуть, використовувати її сам Бог велів.

До речі, жодних кардинальних змін у самій декларації не відбулося. Вона, як і раніше, складається з 4 розділів. Тільки тепер:

• розділ I містить загальні відомості про юрособу;

• розділ II — розмір доходу, який підлягає обкладенню ЄП;

• розділ III — розрахунок податкових зобов’язань;

• розділ IV потрібний для їх уточнення.

А ось частини, призначеної для розрахунку податкових зобов’язань у разі переходу протягом календарного року до іншої групи, уже немає. Та вона і не потрібна.

До речі, додаток до декларації «Розрахунок податкового зобов’язання єдиного податку за минулий період, що уточнюється» так само канув у Лету. А це означає, що уточнити показники раніше поданої податкової декларації у складі звітної або звітної нової вже не можна.

Тепер для того, щоб виправити раніше виявлену помилку, необхідно подати ЄП-декларацію з відміткою «Уточнююча» як окремий документ. А під час її заповнення достатньо внести дані до двох розділів — I і IV.

Зробити це нескладно, оскільки сам порядок заповнення за своєю суттю залишився без змін. Тому нагадаємо лише деякі його нюанси.

Шапка. У верхньому правому куті наводимо порядковий номер ЄП-декларації за рік, тобто з урахуванням усіх поданих декларацій, як нових звітних, так і уточнюючих.

Зверніть увагу: групу платника ЄП тепер вказувати не потрібно. Як і середньооблікову кількість працівників. Причина проста — за непотрібністю. Група ЮРЄПів одна, а критерію щодо кількості працівників для цієї групи вже не існує.

Розділ ІІ. Як і раніше, в ЄП-декларації для ЮРЄПів фінансові показники вказуємо у гривнях з копійками (це передбачено самою формою ЄП-декларації).

До ряд. 1 вносимо розмір доходу в межах 20 млн грн. (минулорічний граничний розмір).

До речі, при визначенні розміру доходу за звітний період не забуваємо, що:

• орієнтуємося на дані бухобліку. При цьому нарахований, але ще не виплачений нам дохід тут не відображаємо, а отримані аванси враховуємо;

• при продажу ОЗ після їх використання протягом 12 календарних місяців із дня введення в експлуатацію дохід визначаємо як різницю між сумою коштів, отриманою від продажу таких ОЗ, і їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу;

• суму кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, до доходу включаємо тільки на дату її списання (без ПДВ);

• безоплатно отримані товари/послуги потрапляють до доходу на дату підписання акта приймання-передачі товарів/послуг;

• поворотна фінансова допомога, не повернена протягом 12 місяців, — на кінець звітного кварталу, в якому минають ці 12 місяців;

• повернення раніше здійсненої передоплати за товари/послуги та повернення позики до доходу платника ЄП не увійдуть.

При цьому платники ЄП, які працюють на ПДВ, суми доходу вказують без ПДВ.

Увага! Якщо протягом звітного періоду ваш дохід перевищив допустимий обсяг*, ви зобов’язані:

* Увага: податківці у своєму останньому листі визнали право платників ЄП групи 3, дохід яких за результатами 2015 року перевищив 5 млн грн., але не досяг 20 млн грн., залишитися в лавах єдиноподатників у 2016 році (лист ДФСУ від 20.01.16 р. № 1867/7/99-99-17-02-02-17).

• оподаткувати суму перевищення за подвійною ставкою (4 % або 8 %);

• з 01.01.16 р. залишити спрощену систему оподаткування.

Заповнюючи ряд. 4 ЄП-декларації, пам’ятайте: наявність у ЄДР або в статуті юрособи «заборонених» видів діяльності не є підставою для відмови в реєстрації платником ЄП за умови, що такі види діяльності не провадяться (категорія 108.01.06 ЗІР ДФСУ). Тому залишати лави платників ЄП не обов’язково.

Але! Наявність дозвільних документів, що надають право провадити таку діяльність, уже є приводом для переходу на загальну систему.

Доповнення. У новій ЄП-декларації ви не знайдете місце для відображення авансових внесків, нарахованих на суму виплачених дивідендів ( п.п. 57.11.2 ПКУ).

Нагадаємо: раніше податківці наполягали на відображенні цих сум у доповненні до ЄП-декларації, яке необхідно було скласти в довільній формі та подати згідно з вимогами п. 46.4 ПКУ (категорія 108.01.05 ЗІР ДФСУ).

Проте це роз’яснення з 01.01.15 р. втратило чинність. Як же тепер? На нашу думку, цього робити не потрібно. Адже ця інформація все одно не зменшить суму нарахованого ЄП. Крім того, якщо протягом звітного періоду ЮРЄП виплачував доходи нерезидентам, то разом з ЄП-декларацією він зобов’язаний подати декларацію з податку на прибуток і відобразити суму авансових внесків у ряд. 20 АВ.

Документи та скорочення статті

Наказ № 578  наказ МФУ «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 19.06.15 р. № 578.

ЄП  єдиний податок.

ОЗ — основні засоби.

ФОП-ЄП — фізособа — підприємець — платник єдиного податку.

ЮРЄП  юридична особа — платник єдиного податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі