Теми статей
Обрати теми

Податкова соціальна пільга: застосовуємо у 2016 році

Смирнова Маргарита, експерт з питань оплати праці
Цього року збільшився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня. А це, у свою чергу, зобов’язує роботодавців застосовувати нові розміри податкових соціальних пільг. Про те, хто має право на ПСП у 2016 році, та про інші основні «пільгові» правила розповімо в цій статті.

Головне про ПСП

ПСП — це сума, на яку може бути зменшений загальний місячний оподатковуваний дохід платника податку, отриманий від одного роботодавця у вигляді заробітної плати.

Майте на увазі: на ПСП можна зменшити тільки зарплатний дохід. Що вважати зарплатою для цілей ПКУ? Відповідь на це запитання містить п.п. 14.1.48 ПКУ. Заробітна плата — це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку із відносинами трудового найму.

Зауважимо: з метою визначення виплат, які входять до складу зарплати, можна використати норми Інструкції № 5, але тільки в частині, що не суперечить ПКУ. Річ у тому, що ПКУ розглядає зарплату ширше, відносячи до неї окремі виплати, які згідно з Інструкцією № 5 не потрапляють до фонду оплати праці: наприклад, лікарняні як за рахунок роботодавця, так і за рахунок соцстраху.

Важливо! ПСП не застосовують до:

доходів працівника, інших, ніж заробітна плата;

• заробітної плати, яку платник податків отримує протягом звітного податкового місяця одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Якщо ви маєте працівника, який одночасно є підприємцем, то до його зарплати ПСП застосовуєте на загальних підставах, якщо дотримуються інші необхідні умови.

Розміри ПСП і граничний розмір доходу

Розміри ПСП визначені п. 169.1 ПКУ. Залежно від категорії, до якої належить платник податків, він може претендувати на пільгу у звичайному, підвищеному чи максимальному розмірі (див. таблицю на с. 36).

В якому випадку до зарплати працівника може бути застосована ПСП? Якщо сума зарплати за місяць не перевищила граничний розмір доходу. Виняток із цього правила передбачений ПКУ для платників податків, які мають право на ПСП на дітей. Для одного з батьків, які претендують на ПСП на дітей, граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП, визначають кратно кількості дітей, а для другого — у загальному порядку (абзац другий п.п. 169.4.1 ПКУ).

Зверніть увагу: про вид ПСП, що застосовується до зарплати працівника, слід поінформувати податківців, вказавши в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ її ознаку (гр. 8). Для наочності інформацію про розміри ПСП, максимальний розмір доходу, що дає право на ПСП, та ознаку ПСП, яку слід вказати при заповненні форми № 1ДФ залежно від виду ПСП, наведемо в таблиці на с. 36.

Право на застосування ПСП на дітей мають обидва з батьків при виконанні умов, визначених у  ст. 169 ПКУ. Але граничний розмір доходу для кожного з них розраховуватиметься по-різному. Рішення про те, хто скористається правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей, батьки приймають самостійно.

Якщо платник податків має право на застосування ПСП за двома та більше підставами, то до його заробітної плати застосовується одна ПСП за підставою, що передбачає її найбільший розмір. Виняток установлений п.п. 169.3.1 ПКУ тільки для осіб, що утримують двох і більше дітей віком до 18 років, у тому числі дитину-інваліда (дітей-інвалідів) ( п.п. «б» п.п. 169.1.3 ПКУ). У цьому випадку ПСП підсумовуються: на дитину-інваліда (дітей-інвалідів) надається підвищена ПСП, на дитину, яка не є інвалідом (дітей, які не є інвалідами), — звичайна ПСП.

Розміри ПСП і граничного доходу у 2016 році

Вид ПСП (норма ПКУ)

Максимальний розмір доходу

Розмір ПСП у 2016 році

Ознака у формі № 1ДФ

Звичайна ПСП ( п.п. 169.1.1)

1930,00 грн.

689,00 грн.

01

Звичайна ПСП на дітей ( п.п. 169.1.2)

Для одного з батьків — 1930,00 грн. х кількість дітей віком до 18 років. Для другого — 1930,00 грн.

689,00 грн. х кількість дітей віком до 18 років

04

Підвищена ПСП на дітей ( пп. «а» і «б» п.п. 169.1.3)

1033,50 грн. х кількість дітей віком до 18 років

02

Підвищена ПСП ( пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3)

1930,00 грн.

1033,50 грн.

02

Максимальна ПСП ( п.п. «а» — «ґ» п.п. 169.1.4)

1930,00 грн.

1378,00 грн.

03

Правила застосування

ПСП можна застосовувати тільки за одним місцем нарахування (виплати) зарплати ( п.п. 169.2.1 ПКУ). Платник податків його обирає самостійно, подаючи заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП у довільній формі (далі — заява).

Якщо працівник претендує на отримання ПСП на дітей або на ПСП у підвищеному чи максимальному розмірі, то разом із заявою про застосування ПСП він повинен надати роботодавцю підтвердні документи, перелік і порядок подання яких установлені Порядком № 1227 (див. Шпаргалку у «БТ», 2016,  4, с. 23).

Зауважте: щорічне подання заяви про застосування ПСП, якщо підстава для її застосування залишається незмінною, ПКУ не передбачене.

ПСП застосовують до суми заробітної плати, нарахованої за місяць. Тому суму авансу при обкладенні ПДФО не зменшують на ПСП.

І ще одне правило. Якщо працівнику у звітному місяці нараховані «перехідні» виплати (відпускні та лікарняні), то їх суми слід віднести до місяців, за які вони нараховані ( абзац третій п.п. 169.4.1 ПКУ). Далі такі розподілені виплати порівнюють з граничним розміром доходу, що дає право на ПСП, і визначають право працівника на зменшення суми його зарплати на ПСП.

Строки дії ПСП

ПСП застосовують починаючи з місяця, в якому отримані від працівника заява про застосування ПСП і підтвердні документи (у разі потреби їх надання) ( абзац другий п.п. 169.2.2 ПКУ).

Не застосовується пільга до зарплати за місяць, в якому:

• працівник подає заяву про відмову від застосування ПСП;

• сума нарахованої працівнику заробітної плати перевищує граничний розмір, що дає право на застосування ПСП.

Надається пільга з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому працівник ( п.п. 169.3.4 ПКУ) помер, оголошений судом померлим, визнається судом безвісно відсутнім, втрачає статус резидента, був звільнений з місця роботи.

Працівники, які користуються ПСП згідно з  пп. «в» — «е» п.п. 169.1.3 ПКУ, втрачають право на пільгу з цих підстав з податкового місяця, наступного за місяцем, в якому вони втрачають свій статус, визначений у цих підпунктах.

Право на отримання ПСП на дітей втрачається з податкового місяця, на який припадає одна з таких подій:

• платника податків позбавляють батьківських прав;

• він відмовляється від дитини або передає її на державне утримання, у тому числі до закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за таке утримання чи ні;

• дитина стає курсантом на умовах її повного утримання.

Документи та скорочення статті

Порядок № 1227 — Порядок надання документів для застосування податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1227.

Інструкція № 5 — Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

ПСП — податкова соціальна пільга.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі