Теми статей
Обрати теми

Постачання електроенергії за касовим методом

Кравченко Дар’я
Як постачальник електроенергії повинен складати податкову накладну починаючи з 01.01.16 р.?

З оформленням податкової накладної (ПН) на постачання електроенергії склалася цікава ситуація. Якщо заглянути в поки ще чинний п. 4 Порядку № 957*, то платники ПДВ, які поставляють електроенергію, мають право складати щодекадні ПН на суму коштів, що надійшли в рахунок плати за таку електроенергію протягом відповідної декади, тобто кожні 10 днів.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 22.09.14 р. № 957.

Більше того, така сама норма раніше була прописана і у ПКУ ( п. 201.4 ПКУ в редакції до 29.07.15 р.). Однак завдяки Закону № 643** вона була замінена на можливість виписки зведених ПН для будь-яких товарів/послуг. Головна умова — постачання повинні мати безперервний або ритмічний характер.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податку на додану вартість» від 16.07.15 р. № 643-VIII.

Тобто починаючи з 29.07.15 р. при постачаннях електроенергії її постачальники отримали право виписувати зведені (місячні) ПН за загальними правилами, встановленими для таких ПН, адже постачання електроенергії має безперервний характер.

Якщо ж на дату складання зведеної ПН сума коштів, що надійшла як передоплата на рахунок постачальника, перевищувала вартість поставленої електроенергії протягом місяця, таке перевищення вважалося передоплатою, на суму якої виписувалася звичайна ПН.

Приклад. Підприємство перерахувало протягом місяця передоплату за електроенергію в сумі 6000 грн. (у тому числі ПДВ  1000 грн.). Однак обсяг поставленої електроенергії за цей період становив усього 4800 грн. (у тому числі ПДВ — 800 грн.).

Наприкінці місяця постачальник виписав:

• зведену ПН на суму 4800 грн. (у тому числі ПДВ — 800 грн.);

• звичайну ПН на передоплату на суму 1200 грн. (у тому числі ПДВ — 200 грн.).

Однак такі правила діяли тільки до 1 січня 2016 року.

Закон № 909*** також не оминув продавців електроенергії. Завдяки йому тимчасово (з 01.01.16 р. до 01.07.17 р.) був установлений касовий метод визначення дати виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) і податкового кредиту (ПК) для платників ПДВ, які здійснюють ( п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ):

*** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» від 24.12.15 р. № 909-VIII.

постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії;

• постачання вугілля та/або продуктів його збагачення деяких товарних позицій.

А це означає, що датою виникнення ПЗ у такого постачальника буде ( п.п. 14.1.266 ПКУ) дата отримання грошових коштів. Враховуючи те, що постачальники електроенергії здебільшого працюють за передоплатою, виходить, що й ПН вони повинні виписувати вже на дату отримання коштів від покупця на банківський рахунок.

Але! Пункт 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ містить одну поправку. Згідно з нею в разі якщо зазначені вище постачання мають безперервний або ритмічний характер (а у випадку з електроенергією так і є — див. «БТ», 2015,  46, с. 41), постачальник має право виписати:

покупцям  платникам ПДВ — зведені ПН на кожного платника ПДВ, з яким постачання мають такий характер;

покупцям  неплатникам ПДВ — одну зведену ПН на всіх таких покупців.

Увага! Скласти такі ПН необхідно не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, і з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця.

Якщо дотримуватися умови нашого прикладу, постачальник зобов’язаний виписати зведену ПН (не пізніше останнього дня місяця), але вже на суму 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). Якщо ж виявиться, що перерахованого авансу менше, ніж вартість отриманої за місяць електроенергії, то постачальник зможе виписати ПН тільки на суму отриманого авансу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі