Теми статей
Обрати теми

Графік відпусток: для чого, для кого?

Білова Наталя, податковий експерт
Початок року — час планувати майбутнє підприємства, у тому числі й майбутні відпустки працівників. Щоб найраціональніше розподілити час щорічного відпочинку кожного члена трудового колективу, використовують графік відпусток. Хочете знати, чи для всіх обов’язковий цей документ? Коли саме та за якою формою його складають? Чи можна за бажанням працівника перенести відпустку на інший період, якщо її вже внесли до графіка? Чи передбачено відповідальність за відсутність графіка? Відповіді на всі ці запитання, дорогі друзі, перед вами.

Надання щорічних відпусток працівникам є обов’язком роботодавця. Про це говорять і КЗпП, і  Закон про відпустки*.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Проте використовувати відпустки, коли заманеться, працівники не мають права. Конкретний строк «походу» у щорічну відпустку обов’язково має бути погоджено з роботодавцем. Інакше «самовілля» працівника може бути розцінене як порушення трудової дисципліни.

Під це суворе правило підпадають у тому числі й «пільговики», наприклад, жінки, які мають двох і більше дітей до 15 років або дитину-інваліда, інваліди, чорнобильці, один з батьків, хто самостійно виховує дитину, ветерани війни, учасники бойових дій. Вони можуть іти у щорічну відпустку в будь-який підходящий для них час ( ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки). Проте про бажаний її період зобов’язані повідомити роботодавця.

Черговість надання щорічних відпусток визначається графіком. Такий графік, як випливає з  ч. 4 ст. 79 КЗпП, ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки, має бути в наявності на кожному підприємстві, причому навіть якщо на ньому працюють всього три людини.

Як скласти графік відпусток

Графік відпусток зазвичай складає кадрова служба. Роблять це на початку кожного календарного року на поточний рік у довільній формі. А все тому, що типової/примірної форми цього документа не існує. Покажемо, як може виглядати ваш графік відпусток (див. рисунок на с. 40).

Пункт 20 Типових правил внутрішнього трудового розпорядку <…>, затверджених постановою Держкомпраці СРСР від 20.07.84 р. № 213, радить складати графік не пізніше 5 січня поточного року. Хоча, думаємо, не буде біди, якщо ви трохи забаритеся. Головне — встигнути до того, як у поточному році у відпустку піде перший працівник.

При складанні графіка мають бути враховані як інтереси роботодавця, так і особисті інтереси працівників та можливості їх відпочинку. Складаючи графік відпусток, пам’ятайте про те, що на підприємстві можуть працювати працівники, яким роботодавець зобов’язаний надати відпустку в будь-який підходящий для них час (див. вище).

До графіка є сенс уключити не тільки щорічні основні відпустки поточного року, а й:

• щорічні додаткові відпустки ( ст. 7 і 8 Закону про відпустки) і додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи (далі — відпустка на дітей) ( ст. 19 Закону про відпустки);

• щорічні відпустки та відпустки на дітей, не використані минулого року.

Якщо відпустка ділиться на частини — це також зазначають у графіку.

Увага! Графік відпусток складають щодо всіх працівників: як зайнятих за основним місцем роботи, так і сумісників. А ось осіб, які працюють за цивільно-правовим договором, до графіка не включають, оскільки права на щорічну оплачувану відпустку вони не мають.

Як правило, у графіку не зазначають конкретну дату, коли працівник іде у відпустку, а встановлюють місяці її початку та закінчення. Конкретний же період відпустки в межах, установлених графіком, роботодавець і працівник погоджують між собою. Хоча за бажання у графіку цілком можуть бути проставлені точні «відпускні» дати.

img 1

Приклад графіка відпусток

Складений графік погоджують з профспілковою організацією (профспілковим представником) підприємства або іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом. Після цього його затверджує керівник підприємства.

Затверджений графік доводять до відома всіх працівників, краще під підпис (для цього в ньому варто передбачити окрему графу «Підпис працівника»).

Про дату початку відпустки роботодавець зобов’язаний письмово повідомити працівника не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком строку виходу у відпустку.

Це передбачено ч. 5 ст. 79 КЗпП і  ч. 11 ст. 10 Закону про відпустки.

Як це зробити? Є два способи:

1) надіслати працівнику повідомлення про дату початку відпустки. Його складають у довільній формі, причому краще у двох примірниках: один — для працівника, другий (з відміткою про повідомлення працівника) — для кадрової служби;

2) ознайомити працівника з наказом (розпорядженням) про надання відпустки під підпис.

Як внести зміни до графіка відпусток

Дотримуватися затвердженого графіка відпусток зобов’язані і роботодавець, і працівники.

Але може статися, що до чинного графіка відпусток необхідно буде внести зміни. Коли в цьому виникає потреба? Якщо на підприємстві є «пільговики». Адже навіть якщо відпустка була запланована у графіку відпусток чітко відповідно до побажань таких працівників, вони мають право змінити своє рішення і написати роботодавцю заяву з проханням надати відпустку з іншої дати. Відмовити в перенесенні відпустки їм не можна.

Крім того, змінити графік доведеться, якщо у відпустку йтимуть працівники, прийняті в поточному році після його затвердження.

А якщо відпускні плани зміняться у працівника, який не належить ані до «пільговиків», ані до новачків? Чи можна перенести його відпустку?

Так, можна. За таких обставин працівнику достатньо подати заяву на ім’я керівника з проханням перенести відпустку на інший (бажаний) період або поділити її на частини (за необхідності).

Якщо керівник вирішить, що таке перенесення (ділення) не вплине на виробничий процес, то на підставі заяви працівника він видасть наказ (розпорядження) про перенесення відпустки та внесення змін до графіка відпусток. Жодних порушень у цьому немає.

Також відповідно до ст. 11 Закону про відпустки працівник може вимагати перенести свою щорічну відпустку на інший період, якщо:

1) керівник підприємства порушив строк письмового повідомлення про час надання відпустки;

2) йому своєчасно не виплачено зарплату за час щорічної відпустки (виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку).

Зверніть увагу: щорічна відпустка має бути перенесена на інший період або продовжена, якщо:

1) працівник тимчасово непрацездатний на день початку відпустки, що підтверджено в установленому порядку;

2) працівник виконує державні або громадські обов’язки, якщо відповідно до законодавства він на цей час звільняється від основної роботи із збереженням зарплати;

3) настає строк відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;

4) щорічна відпустка збігається з відпусткою у зв’язку з навчанням.

Ініціатором перенесення відпустки працівника може виступати і роботодавець. Проте це допускається, тільки якщо її надання за затвердженим графіком може несприятливо позначитися на нормальній роботі підприємства. Для цього доведеться отримати письмову згоду від працівника, «добро» від профспілкової організації, а також виконати важливу умову — надати як мінімум 24 календарні дні відпустки в поточному календарному році.

Важливо! Якими б не були причини перенесення відпустки, новий строк її надання має бути встановлено за погодженням між працівником та роботодавцем. Після погодження нової дати виходу у відпустку не забудьте видати наказ (розпорядження) про перенесення відпустки та внести відповідні зміни до графіка відпусток.

Якщо працівник не хоче у відпустку

Припустимо, що працює на підприємстві працівник-«трудоголік», який ну зовсім не хоче йти у відпустку. І все б добре, але ненадання щорічної відпустки повної тривалості протягом двох років поспіль — порушення трудового законодавства (див. ч. 5 ст. 11 Закону про відпустки), що загрожує роботодавцю штрафом у розмірі однієї мінзарплати (див. ч. 2 ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам — адмінштрафом у розмірі від 510 до 1700 грн. ( ст. 41 КпАП). Що ж робити?

Уникнути цієї неприємної ситуації вам допоможе графік відпусток. Сміливо плануйте відпустку такого працівника у графіку, погодивши її період з безпосереднім керівником цього працівника, якщо останній відмовляється брати участь у переговорах, письмово повідомляйте працівника про дату початку відпустки за два тижні та видавайте «відпускний» наказ (розпорядження). Заява працівника в цьому випадку не знадобиться (див. лист Мінсоцполітики від 21.06.12 р. № 207/13/116-12).

Підставою для видання наказу (розпорядження) про надання відпустки буде графік відпусток.

Відповідно до ст. 139 КЗпП працівники зобов’язані своєчасно і точно виконувати розпорядження (накази) роботодавця. За їх невиконання їм загрожує дисциплінарна відповідальність.

Чим загрожує відсутність графіка відпусток

З положень ч. 4 ст. 79 КЗпП, ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки випливає, що роботодавці мають складати графіки відпусток. Їх відсутність, на думку Мінсоцполітики, є порушенням трудового законодавства (див. лист Мінсоцполітики від 29.07.15 р. № 191/10/136-15).

Виявити таке порушення можуть при перевірці фахівці Держпраці. За відсутність графіка відпусток:

• роботодавцям загрожує штраф у розмірі однієї мінзарплати згідно з  ч. 2 ст. 265 КЗпП. Зауважимо, що до недавнього часу штрафи, встановлені цією статтею, не накладалися, бо не було порядку їх застосування. КМУ вирішив виправити ситуацію своєю постановою від 03.02.16 р. № 55 (див. «БТ», 2016, № 7, с. 5). Ці зміни набрали чинності з 10.02.16 р.;

• посадовим особам роботодавця — адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн.

Отже, візьміться за складання графіка відпусток прямо зараз і живіть собі спокійно, не тремтячи як осика при зустрічі з інспектором з праці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі