Теми статей
Обрати теми

Декомунізація-перереєстрація: коли потрібно та не потрібно «змінюватися» у податківців

Чи потрібно суб’єкту господарювання вносити зміни до своїх облікових даних, якщо населений пункт, в якому він зареєстрований, перейменований у зв’язку із декомунізацією?

Нещодавно «великі» податківці (лист МГУ ДФС  Центральний офіс з обслуговування великих платників податків від 03.02.16 р. № 2375/10/28-10-06-11 // «БТ», 2016,  7, с. 8) зауважили, що юрособі потрібно провести держреєстрацію змін, а також унести зміни до ліцензії та документів на РРО у зв’язку з перейменуванням вулиці, на якій зареєстровано таке підприємство.

Тепер з’явилася консультація у ЗІР ДФСУ, в якій податківці повідомили також про те, що їх (податковий орган) потрібно відвідати, щоб повідомити про зміни у своїх облікових даних.

Таким чином, уносити зміни до реєстраційних даних усе ж таки потрібно. Причому, зверніть увагу, це робиться з ініціативи самого госпсуб’єкта, держреєстратор самостійно дані не змінює.

Згідно з  п. 66.1 ПКУ підставами для внесення змін до облікових даних цих платників податків є, зокрема:

• інформація органів державної реєстрації;

• документально підтверджена інформація, що надається платниками податків.

У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, які подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців і громадських формувань (далі — ЄДР), і змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний подати до контролюючого органу, в якому його взято на обліку, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів ( п. 66.5 ПКУ).

Водночас в ЄДР містяться дані, зокрема, про місцезнаходження юрособи та фізособи-підприємця (місце проживання або інша адреса, за якою здійснюється зв’язок з фізособою-підприємцем). Це зазначено у  ст. 9 Закону № 755*.

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.03.03 р. № 755-IV.

Також у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, які подаються для взяття на облік, крім змін, які вносяться до ЄДР, і змін, про які платник податків повідомив за основним місцем обліку, платник податків зобов’язаний протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів надати до контролюючого органу уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за формами № 1-ОПП, № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою № 1-РПП з позначкою «Перереєстрація, зміни» (п. 9.2 розд. IX Порядку № 1588**).

** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.11 р. № 1588 (у редакції наказу Мінфіну України від 22.04.14 р. № 462).

Висновок: у разі перейменування міста, вулиці та інших об’єктів топонімії платники податків:

• відомості про яких уключаються до ЄДР (ФОП, юрособи, громадські формування), коригують дані в ЄДР і не зобов’язані подавати інформацію податківцям. Простіше кажучи, достатньо повідомити держреєстратора. Для цього потрібно подати відповідні заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юрособу та фізособу-підприємця. Форми таких заяв затверджені наказом Мін’юсту від 06.01.16 р. № 15/5 («БТ», 2016,  4, с. 4);

• відомості про яких не включаються до ЄДР (наприклад, договори про спільну діяльність, військові частини), повинні подати заяву за формою № 1-ОПП або № 5-ОПП з інформацією про такі зміни до контролюючого органу за місцезнаходженням / місцем проживання.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, розміщеного на сайті ДФСУ (http://zir.minrd.gov.ua/, категорія 119.06)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі