Теми статей
Обрати теми

«Копійка гривню береже», або Нюанси сплати сільгоспПДВ

Децюра Сергій
У сільгосппідприємства у спецдекларації з ПДВ за січень 2016 року були нараховані податкові зобов’язання у сумі 15487 грн. (ряд. 13 таблиці 2 додатка ДС10) щодо операцій з постачання продукції тваринництва. У результаті розподілу цієї суми між бюджетом та спецрахунком виявилися розбіжності — у декларації ці суми округлюються до гривні, а при перерахуванні на додатковий ПДВ- рахунок — без округлення. Чи не викличе це проблем у сільгосптоваровиробника?

Вищеописана проблема виникає через те, що алгоритм запов­нення спецрежимної декларації з ПДВ та додатка ДС10 (в якому безпосередньо відбувається розрахунок сум податку до сплати) не співпадає з правилами розподілу коштів, які сільгосппідприємство зараховує на додаткові електронні ПДВ-рахунки.

Так, усі показники у спецрежимній декларації з ПДВ, як і в загальній ПДВ-декларації, проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами (п. 4 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.16 р. № 21). Водночас алгоритм, що забитий у правила розподілу коштів, які зараховуються на додаткові електронні ПДВ-рахунки, такого округлення не робить і розбиває суму, що надходить, за математичними правилами.

У зв’язку з цим виходить: коли розбити між загальним електронним ПДВ-рахунком і спецрахунком без округлення до цілих одиниць суму ПДВ, вказану у спецрежимній ПДВ-декларації (детально про це читайте у «БТ», 2016, № 8, с. 20), не вдається, то виникають розбіжності між фактично перерахованими сумами і відображеними у декларації.

Наприклад, якщо заповнювати декларацію за даними, вказаними в прикладі, то виходить, що при нарахуванні податкових зобов’язань за січень у сумі 15487 грн. розподіл сум між бюджетом і спецрахунком у декларації виглядатиме так:

до бюджету слід перерахувати ПЗ у розмірі 3097 грн. (15487 грн. х 20 % = 3097,4 грн. ≈ ≈ 3097 грн.) (ряд. 13.1 таблиці 2 додатка ДС10 та ряд 18.1 спецрежимної ПДВ-декларації);

на спецрахунок варто сплатити ПЗ у розмірі 12390 грн. (15487 грн. х 80 % = 12389,6 грн. ≈ ≈ 12390 грн.) (ряд 13.2 таблиці 2 додатка ДС10, що переноситься до ряд 18.2 спецрежимної ПДВ-декларації).

Водночас насправді на загальний ПДВ-рахунок із додаткового ПДВ-рахунку буде перераховано суму (3097,4 грн.), що на 40 коп. більше, ніж цього вимагає спецрежимна ПДВ-декларація, а на спецрахунок (12389,6 грн.) — навпаки, на 40 коп. менше.

На перший погляд нічого страшного. Ну, такий алгоритм. Тому де­хто міг просто це проігнорувати. Водночас якщо розібратися, то не все так просто. Річ у тім, що у випадку коли податківці виявлять, що сільгосппідприємство недоплатило 40 коп. на спецрахунок, то вони стануть наполягати, що підприємство порушило правила сплати податкових зобов’язань. А таке порушення, як ви пам’ятаєте, може накликати на підприємство штраф за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань згідно зі ст. 126 ПКУ.

З таким штрафом навряд чи хтось захоче сперечатися, враховуючи розмір недоплати, але радимо сільгосппідприємствам не допускати такої недоплати. Для цього рекомендуємо перераховувати на спецрахунок більшу суму податку, ніж потрібну, на пару гривень, щоб перекрити округлення.

Зауважимо: подібна ситуація може виникнути і при перерахунку податку до бюджету у випадку, коли на загальний ПДВ-рахунок надійде менша сума, ніж потрібна, а коштів, що вже на ньому є (для сплати податку за загальною декларацією), буде недостатньо для пов­ноти сплати податку. А це вже може «потягти» на адмін­штраф за  ст. 1632 КпАП (від 85 до 170 грн.). Тому будьте уважні і завжди контролюйте суми, що визначені в декларації і мають бути перераховані до бюджету чи на спецрахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі