Теми статей
Обрати теми

Електронне адміністрування ПДВ: наздогнати та перегнати ПКУ

Жиленко Катерина, Децюра Сергій
Постанова КМУ від 30.12.15 р. № 1177 «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість»

Кабмін привів у відповідність до чинного законодавства Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569 (далі — Порядок), виклавши його в новій редакції. У порядку багато нових норм. Причому левова їх частка стосується сільгоспрежимників, але є поправки і для «звичайних» платників ПДВ.

«Звичайний» ПДВ. Прибрали норму про те, що перераховувати кошти на електронний рахунок можна з власного поточного рахунка. Це означає, що поповнити електронний рахунок можна і з інших джерел (повернення переплати з ПДВ з бюджету).

Електронні рахунки відкриваються за день до реєстрації платником ПДВ або спецрежимником. Про відкриття рахунка платників інформують у день відкриття рахунка.

Вторячи нововведенню Закону України від 24.12.15 р. № 909-VIII (далі — Закон № 909), до «суперформули» дописали ще один доданок — суму овердрафту («БТ», 2016, № 1-2, с. 32). Крім цього, згадали про особливе правило обліку сум з отриманих податкових накладних (ПН) при використанні касового методу постачальниками комунальних послуг*: за ПН, отриманими до 01.07.15 р., «касовики» збільшують доданок «суперформули» ƩНакл після отримання оплати.

* Про «газову» поправку див. на с. 3 номера.

Також у порядку тепер красуються перехідні норми, прописані ще в  Законі України від 16.07.15 р. № 643-VIII, щодо автоматичного збільшення реєстраційного ліміту (на суму залишків коштів на електронних рахунках платників станом на 03.08.15 р. і на суму помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ станом на 01.07.15 р.

Сільгоспспецрежим. Прописали нові правила обліку та розподілу спецрежимного ПДВ залежно від виду сільгосппродукції («БТ», 2016, № 1-2, с. 36). Також для платників ПДВ-сільгоспспецрежимників відкривають додаткові три електронні рахунки, і знову залежно від видів сільгосппродукції:

• рахунок для операцій з постачання/надання сільгосптоварів/послуг (крім зернових і технічних культур і продукції тваринництва, визначених п. 209.19 ПКУ);

• рахунок для операцій з постачання зернових і технічних культур і продукції тваринництва, визначених п. 209.19 ПКУ;

• рахунок для операцій з постачання продукції тваринництва, визначений п. 209.19 ПКУ.

При цьому в листі від 05.01.16 р. № 203/7/99-99-19-03-02-17 ДФСУ роз’яснила, що такі рахунки неспроста назвали додатковими. Вони відкриваються додатково до вже існуючого електронного рахунка спецрежимника. Про що іще повідомили фіскали, ви можете прочитати на с. 6 номера.

Зараховувати кошти на додаткові електронні рахунки (3753 — для іншої сільгосппродукції, 3754 — для зернових і технічних культур, 3755 — для тваринництва) можна вже з 11.01.16 р., а перераховувати з них кошти з 20.01.16 р. Про це Держказначейська служба повідомила на своєму офіційному сайті (http://www.treasury.gov.ua/main/uk/publish/article/303854).

Кошти розподілятимуться до бюджету і на спецрахунок автоматично. Достатньо перерахувати загальну суму на додатковий електронний рахунок.

Окремо приділили увагу ситуації анулювання реєстрації спецрежимника або вилучення з реєстру спецрежимників. У такому разі:

• порожні додаткові електронні рахунки (на яких немає коштів), закриваються не раніше ніж протягом наступного робочого дня, що настає за днем такого анулювання/вилучення;

• якщо коштів на додаткових електронних рахунках недостатньо для погашення задекларованих зобов’язань, то розрахунок з бюджетом здійснюється з власного поточного рахунка на електронний рахунок, зі спеціальним рахунком — безпосередньо на спецрахунок з власного поточного рахунка.

Постанова діє з 12.01.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі