Теми статей
Обрати теми

Земельний податок & фізособи: чому бути, того не минути!

Децюра Сергій, податковий експерт
З початком літа багато фізичних осіб, які мають у власності земельні ділянки, уже отримали від контролерів «листи щастя» — повідомлення з розрахованими сумами земельного податку. Про те, як перевірити розрахунки контролерів та що робити, коли таке повідомлення «загубилось», читайте в нашій статті.

Фізособи — платники земподатку

Із числа фізичних осіб платниками земельного податку є ( п.п. 269.1.1 ПКУ):

• власники земельних ділянок;

• власники земельних часток (паїв);

• землекористувачі;

• власники нежилих приміщень (їх частин) у багатоквартирних жилих будинках.

При цьому до когорти платників-фізосіб відносять не тільки тих осіб, які мають правовстановлюючі документи на земельні ділянки. Як стверджують контролери (категорія 112.01 ЗІР ДФСУ), платниками є особи, які ще не мають таких документів (не оформлено право власності або користування), але які вже набули це право відповідно до рішення органів виконавчої влади або місцевого самоврядування чи відповідно до цивільно-правових угод. Річ у тім, що земельний податок нараховується виходячи з даних земельного кадастру ( п. 286.1 ПКУ). А тому якщо інформація про земельну ділянку є в кадастрі, то її власник вважається платником цього податку.

Деяким фізособам надані пільги із сплати цього податку (див. таблицю).

Фізособи, звільнені від сплати земельного податку

Категорія фізосіб, які отримують звільнення

Яка площа звільняється

Фізособи-громадяни

інваліди І і ІІ груп

одна земельна ділянка за кожним видом використання у межах граничних норм ( ст. 281 ПКУ):

• для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 га;

• для будівництва та обслуговування житлового будинку, госпбудівель і споруд (присадибної ділянки): у селах — не більш як 0,25 га, у селищах — не більш як 0,15 га, у містах — не більш як 0,10 га;

• для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 га;

• для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 га;

• для ведення садівництва — не більш як 0,12 га.

При цьому якщо ви маєте у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то можете самостійно обрати земельну ділянку, на яку буде поширюватися дія пільги

які виховують 3-х і більше дітей віком до 18 років

пенсіонери (за віком)

ветерани війни та особи, на яких поширюється Закон № 3551

фізособи, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС

ФОПплатники ЄП (незалежно від групи, на якій вони перебувають), за умови, що земділянки використовуються в їх госпдіяльності ( п.п. 4 п. 297.1 ПКУ)

всі земельні ділянки, які ФОП-єдиноподатник використовує у своїй госпдіяльності, у тому числі передані в оренду разом із будівлями, спорудами або їх частинами. Це підтверджують і податківці в УПК № 1050

Фізособи-громадяни і ФОП, які передали в оренду свою земділянку платнику ЄП групи 4

всі земельні ділянки, які передані в оренду платнику ЄП групи 4 (категорія 112.04 ЗІР ДФСУ)

Увага! Якщо ви відшукали себе серед щасливчиків, які мають право на пільги щодо сплати земельного податку, то, щоб скористатися ними, слід подати до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки документи, що посвідчують право на таку пільгу. До них податківці відносять:

• заяву довільної форми про надання пільги;

• документи, що посвідчують право такої особи на пільгу, — паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інвалід війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Член сім’ї загиблого» тощо.

Про те, що без таких документів скористатися пільгами не вдасться, податківці зазначають у категоріях 112.05 та 112.04 ЗІР ДФСУ.

Водночас у ПКУ не міститься вказівки на те, що фізособа якимось чином має підтверджувати документально право на пільгу. Але враховуючи те, що саме контролери нараховують вам податкові зобов’язання (про це читайте далі), радимо подати такі документи.

Водночас якщо ви такі документи не подасте, то це не означає, що взагалі такими пільгами скористатися у цьому році ви не зможете. Як стверджують контролери у категорії 112.04 ЗІР ДФСУ, фізособа, яка належить до пільгової категорії та своєчасно не повідомила контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки про право на звільнення від сплати земельного податку, може звернутись до контролюючого органу щодо отримання пільги протягом 1095 днів від дня виникнення такого права.

Крім того, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати додаткові пільги з цього податку на своїй території ( п. 284.1 ПКУ). Щоб дізнатися про те, чи встановлено у вашому населеному пункті такі додаткові пільги, слід зазирнути до органу місцевого самоврядування чи до податківців.

До відома! Якщо ви надаєте в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, то втрачаєте право на пільгу із земельного податку ( п. 284.3 ПКУ, категорія 112.04 ЗІР ДФСУ).

Алгоритм розрахунку

Фізособи самостійно податок не нараховують. За них це роблять податківці. Суму податку вони вказують у податковому повідомленні-рішенні, що надсилається платникам на податкові адреси (адреси проживання) до 1 липня поточного року ( п. 286.5 ПКУ).

Однак варто перевірити, чи правильно контролери розрахували суму податку?

Для цього можна скористатись простим алгоритмом:

• для земель, НГО яких проведена, розмір податку розраховується як добуток трьох величин: площі земельної ділянки (у гектарах), величини НГО 1 га (на початок року) та ставки податку;

• для земель, НГО яких не проведена, як добуток площі (у кв. м або га) та ставки (у грн. за 1 кв. м або га). При цьому ставка податку визначається, спираючись на НГО одиниці площі ріллі по області.

Виходячи з цього, щоб перевірити податківців, фізособі слід мати інформацію про:

1) розмір земельної ділянки, яка належить їй на праві власності або передана у постійне користування. Такі відомості ви можете дізнатися із правовстановлюючих документів на землю (держаних актів на право власності, витягів з реєстру речових прав, договорів купівлі-продажу, міни, дарування, успадкування чи довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки тощо);

2) розмір НГО вашої земельної ділянки. Дізнатися розмір НГО можна із довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яку можна отримати або у місцевому органі Державного агентства земельних ресурсів України, або через електронний сервіс Державного земельного кадастру (http://e-gov.dzk.gov.ua/);

3) ставку земельного податку. Граничний розмір ставок прописаний у ст. 273, 274 та 277 ПКУ (ср. ). Ставки у цих статтях ПКУ визначені у граничному максимальному розмірі. Річ у тому, що земельний податок, як і сама плата за землю, є місцевим податком. А для них розмір податку визначають органи місцевого самоврядування, орієнтуючись на граничні межі, встановлені у ПКУ. Тому ставки податку для ваших земділянок можна дізнатися в органах місцевого самоврядування або у податківців.

Маючи такі дані і здійснивши нехитрі арифметичні дії, ви можете розрахувати податок для своєї земельної ділянки. Якщо ви хочете детально розібратися у правилах сплати земельного податку, то вам стане у пригоді наша консультація у «БТ», 2016, № 6, с. 28.

Сплатити визначену у повідомленні-рішенні суму ви маєте протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення ( пп. 57.5 та 287.5 ПКУ). Зробити це можна через установи банків та поштові відділення. А якщо ви проживаєте у сільській місцевості, то такі суми можна сплатити через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів, форма якої затверджена наказом Міндоходів від 27.12.13 р. № 856 ( п. 287.5 ПКУ).

Повідомлення від податківців

Із вищеописаного випливає, що на сьогодні всі платники земельного податку із числа фізосіб мали отримати податкове повідомлення-рішення, в якому розраховано суму податку до сплати.

Водночас в окремих випадках таке повідомлення може просто не надійти. Якщо ви впевнені, що є платником цього податку, а повідомлення не отримували, то стрибати від радості не варто. Потрібно бити на сполох і з’ясовувати причину.

Річ у тім, що податкове повідомлення-рішення вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його надіслано на адресу за місцем проживання або останнім відомим її місцезнаходженням з повідомленням про вручення. Пошта може не передати вам таке податкове повідомлення-рішення через відсутність вас за місцезнаходженням (адресою проживання) або з інших причин. І в цьому випадку податкове повідомлення-рішення все рівно вважається врученим у день, вказаний поштовою службою в повідомленні про вручення, із зазначенням причин невручення ( п. 58.3 ПКУ та п. 5 розд. ІІІ Порядку № 1204).

Вищезазначене не стосується тільки випадків, коли невручення пов’язано із помилкою, допущеною податківцями при його направленні. Але в цьому випадку вам усе рівно повторно його направлять після виявлення такої неточності.

Тобто неотримання повідомлення-рішення (наприклад, через зміну адреси проживання, відпочинок за кордоном тощо) не звільняє вас від сплати земельного податку.

Тому, щоб уникнути штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань, радимо тим платникам земельного податку, які не отримали такого повідомлення до 01.07.16 р., самостійно звернутися до податкового органу для уточнення розміру нарахованого земельного податку до закінчення граничного строку сплати податкових зобов’язань (до 29.08.16 р.) і сплатити нараховану суму у встановлений строк.

Звертаємо увагу! Якщо фізособа мешкає в одному населеному пункті, а земельна ділянка (будівля, приміщення) розташована в іншому, для отримання інформації щодо земельного податку необхідно звернутися до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки. На цьому наголошують контролери у категорії 112.06 ЗІР ДФСУ.

Узгоджуємо суму податку

Якщо ви після самостійних підрахунків за наведеною вище методикою встановили, що податківці неправильно розрахували суму податку до сплати, щоб не платити зайвого, вам слід оскаржити в адміністративному та/або судовому порядку отримане повідомлення-рішення ( ст. 56 ПКУ).

Щоб здійснити адміноскарження, подайте скаргу до контролюючого органу вищого рівня у письмовій формі протягом 30 календарних днів, що настають за днем надходження податкового повідомлення-рішення. Відповідь вам мають направити поштою з повідомленням про вручення або надати під підпис вмотивоване рішення протягом 20 календарних днів, наступних за днем її отримання контролерами. Якщо відповіді не буде, то ваша скарга вважається повністю задоволеною.

Отримавши відмову (скарга не задоволена), можете звернутися протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання такого рішення, зі скаргою до контролюючого органу наступного рівня і так далі. Доки триватиме розгляд вашої скарги, податкові зобов’язання, визначені у повідомленні-рішенні, вважають неузгодженими.

Якщо вас не задовольнить рішення контролерів після адміноскарження або ви проґавили термін подання адмінскарги, то можна оскаржити податкове повідомлення-рішення у будь-який момент після отримання такого рішення з урахування строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, у суді.

Документи та скорочення статті

Закон № 3551 — Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Порядок № 1204 Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.12.15 р. № 1204.

УПК № 1051 — Узагальнююча податкова консультація, затверджена наказом ДПСУ від 23.11.12 р. № 1051.

ФОП — фізична особа — підприємець.

ЄП — єдиний податок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі