Теми статей
Обрати теми

Як погасити податковий борг у СЕА

Який порядок погашення податкового боргу з ПДВ, що виник у зв’язку з браком грошових коштів на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА)?

Податковий борг — це сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання ( п.п. 14.175 ПКУ).

Як свідчить п. 19 Порядку № 569*, суми ПДВ, зазначені у ПДВ-декларації, повинні перераховуватися до бюджету та/або на поточний рахунок платника — сільськогосподарського підприємства виключно з ПДВ-рахунка платника ПДВ.

* Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.14 р. № 569.

Джерелом для такої сплати є, зокрема, суми коштів, які обліковуються в СЕА ( п. 87.1 ПКУ).

Якщо ж коштів на ПДВ-рахунку бракує (п. 22 Порядку № 569):

• платник ПДВ у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати податкових зобов’язань (ПЗ), перераховує на ПДВ-рахунок необхідні кошти зі свого поточного рахунка;

• Казначейство відповідно перераховує кошти до бюджету в межах їх залишку на ПДВ-рахунку.

Залишок же узгоджених ПЗ, не сплачений до бюджету та/або на поточний рахунок платника ПДВ, погашається у міру перерахування грошових коштів на ПДВ-рахунок (п. 22 Порядку № 569).

Висновок: для погашення податкового боргу з ПДВ, що виник у СЕА, платник ПДВ повинен поповнити свій ПДВ-рахунок. У міру надходження коштів на такий рахунок Казначейство перерахує їх до бюджету та зарахує в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ. Напряму (оминаючи ПДВ-рахунок) погашати податковий борг з ПДВ не можна.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 101.08

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі