Теми статей
Обрати теми

Зміна системи оподаткування: як відзвітувати із земельного податку

Яку податкову декларацію з плати за землю (у частині земельного податку) та в які строки повинна подати юрособа у разі переходу протягом року з загальної системи оподаткування на спрощену або відмови від спрощеної системи оподаткування?

Платники єдиного податку (далі — ЄП) звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно (у частині земподатку), крім земельного податку за земділянки, що не використовуються ними для провадження госпдіяльності ( п.п. 4 п. 297.1 ПКУ).

При цьому платники ЄП можуть самостійно відмовитися від ЄП у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів ( п.п. 298.2.2 ПКУ).

Враховуючи вищенаведене, якщо юрособа, яка в установлені строки подала річну декларацію з плати за землю, приймає рішення про перехід у поточному році з загальної системи оподаткування на ЄП, то така особа повинна подати відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земділянки протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, уточнюючу декларацію на зменшення податкового зобов’язання із земельного податку починаючи з місяця переходу на ЄП (про те, як її заповнити, читайте у «БТ», 2016, № 20, с. 17).

Якщо юрособа — платник ЄП протягом року відмовляється від ЄП, то така особа зобов’язана сплачувати земельний податок з першого числа місяця, наступного за податковим кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від цієї системи оподаткування, та подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, звітну декларацію з плати за землю (на поточний рік або щомісяця) відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки.

За матеріалами ЗІР ДФСУ, категорія 112.06

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі