Теми статей
Обрати теми

«Давно забуті», або Як включити паперові податкові накладні до податкового кредиту

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Карпова Влада

У листі, що коментується, ДФСУ розглянула можливість включення до податкового кредиту (ПК) сум ПДВ за «старими» податковими накладними (ПН), датованими 2014 — 2015 роками, які були своєчасно або ж несвоєчасно зареєстровані в Єдиному реєстрі ПН (ЄРПН), однак так і не потрапили до складу ПК.

Висновки, зроблені контролерами, не можуть не тішити. Так, на їх думку:

1. ПН, з дати складання якої минуло 365 днів, можна включити до складу ПК того звітного періоду, в якому ПН була складена.

Знайоме твердження, чи не так? Дійсно, такого висновку податківці вже доходили у більш ранньому листі від 09.02.16 р. № 2628/6/99-99-19-03-02-15 // «БТ», 2016, 15, с. 5. Однак тоді йшлося про ПН, які були належним чином оформлені та своєчасно зареєстровані в ЄРПН.

Виходить, що цього разу контролери підтвердили свою колишню позицію. Але при цьому вони доповнили зазначене, дозволивши застосовувати вказане правило для ПН, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням 15-денного строку, але у межах 180 днів з дати їх складання.

2. «Старі» ПН, не зареєстровані в ЄРПН у 2014 році, із сумою ПДВ до 10 тис. грн. і складені в паперовому вигляді, можна включити до ПК:

• за умови, що такі ПН не підлягали реєстрації в ЄРПН відповідно до норм ПКУ, що діяли на дату їх складання;

• при дотриманні усіх вимог ПКУ щодо формування та підтвердження ПК;

шляхом подання уточнюючого розрахунку до ПДВ-декларації за той звітний період, в якому була складена така ПН, з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ, тобто 1095 днів!

Отже, податківці визнали, що в цьому випадку платник ПДВ зробив помилку, яку має право виправити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі