Теми статей
Обрати теми

Округляємо показники в податковій накладній: ще один варіант вирішення від ДФСУ

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій, Бобро Анатолій, Карпова Влада

Проблема округлення показників у податковій накладній (ПН) не є новою. А все тому, що пп. 4 і 16 Порядку № 1307* вже давно дозволяють вказувати при заповненні вартісних показників ПН значення виключно у гривнях з копійками (тобто з двома знаками після коми). Виняток зроблений тільки для регульованих державою цін.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

На жаль, інколи це не дозволяє правильно розрахувати суму ПДВ у ПН. А якщо в сумі ПДВ буде помилка, покупець втратить право на податковий кредит (ПК).

Раніше для розв’язання такої ситуації контролери пропонували варіювати значення кількісного показника у гр. 6 (лист ДФСУ від 05.05.16 р. № 10101/6/99-99-15-03-02-15 // «БТ», 2016, № 22, с. 6). Так, щоб отримати правильну суму ПДВ у ПН, можна поставити у гр. 6 (методом підстановки) стільки знаків після коми, щоб при множенні цієї величини на ціну (гр. 7) вийшла необхідна сума податку.

Однак такий варіант не вирішив усіх проблем з округленням. Недовго думаючи, контролери запропонували ще один спосіб — встановлювати в договорі ціну без урахування ПДВ. Тоді при заповненні ПН потрібно буде нараховувати ПДВ на ціну товару/послуги, а не вираховувати його з ціни таких товарів/послуг.

Дійсно, такий порядок відповідає вимогам п.п. 194.1.1 ПКУ, але застосовувати його на практиці часто незручно. Якщо йдеться про «кругленьку» суму, то навряд чи хтось звертатиме увагу на копійки на догоду ПДВ-шним вимогам ПКУ.

Тоді єдиним прийнятним варіантом залишається перевести заповнення ПН у «ручний режим» і вказати в гр. 10 (розділу Б) ПН правильний обсяг постачання, що дозволяє вийти на правильну суму ПДВ. У такому разі ваші дії хоча б не позбавлять покупця ПК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі