Теми статей
Обрати теми

Безперервний характер поставки товарів/послуг шукайте в договорі

Кравченко Дар’я, Децюра Сергій
Лист ДФСУ від 12.07.16 р. № 15014/6/99-95-42-01-15

У листі, що коментується, податківці постаралися пояснити, які поставки товарів/послуг мають безперервний характер для цілей складання зведеної податкової накладної (ПН).

Проблема в тому, що п. 201.4 ПКУ дає розшифровку лише «ритмічного» характеру постачання товарів / послуг, розглядаючи їх як постачання одному покупцю два та більше разів на місяць. А ось які операції вважати «безперервними» — замовчує.

Раніше контролери до «безперервних» операцій відносили постачання тепла, газу, електроенергії, послуг зв’язку (листи ДФСУ від 11.08.15 р. № 29562/7/99-99-19-03-02-17, від 03.11.15 р. № 23374/6/99-99-19-03-02-15).

Цього разу фіскали розглянули це питання більш широко.

Так, за договором поставки одна сторона — постачальник зобов’язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні — покупцеві товар (товари), а покупець зобов’язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму (ч. 1 ст. 265 ГКУ).

При цьому ч. 2 ст. 367 ГКУ дозволяє суб’єктам господарювання встановлювати строки постачання в договорі з урахуванням необхідності ритмічного та безперебійного постачання товарів споживачам.

Висновок: платники ПДВ повинні самостійно визначати товари / послуги, постачання яких мають безперервний або ритмічний характер, виходячи з умов договору поставки.

Виходить, якщо у договорі передбачено, що постачання товарів/послуг мають безперервний характер, але за місяць відбулося тільки одне постачання, то постачальник може складати зведену ПН на таке єдине постачання.

На наш погляд, у такій ситуації все ж безпечніше скласти звичайну, а не зведену ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі