Теми статей
Обрати теми

При касовому методі з ПДВ зведені податкові накладні не складають

Чи має право особа, що застосовує касовий метод визначення податкових зобов’язань, складати зведену податкову накладну (ПН) при здійсненні операцій з поставки товарів/ послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер?

Платники ПДВ у разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер (п. 201.4 ПКУ):

• покупцям — платникам ПДВ можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені ПН на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер;

• покупцям, не зареєстрованим платниками ПДВ, можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену ПН з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям.

Якщо станом на дату складення зазначених ПН сума оплат перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається ПН у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Отже, для складання зведеної ПН потрібно враховувати увесь обсяг саме постачання товарів/послуг покупцям, з якими постачання має безперервний або ритмічний характер, а не їх оплати.

Враховуючи, що особи, які застосовують касовий метод, складають ПН на дату надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або на дату отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ними товарів, підстав для складення зведеної ПН у таких осіб немає*.

* Із такого «правила» є виняток. При постачанні електричної та теплової енергії, вугілля та продуктів його збагачення, за якими застосовується касовий метод, можна складати зведені ПН на підставі п. 44 підрозд. 2 розд. XX ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі