Теми статей
Обрати теми

Дохід у валюті ФОП-єдиноподатника

Як визначається дохід ФОП — платника ЄП при здійсненні операцій з експорту товарів (робіт, послуг), якщо валютні кошти надходять на розподільчий рахунок та частина валютної виручки підлягає обов’язковому продажу?

Доходом платника ЄП для ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі (п.п. 1 п. 292.1 ПКУ). При цьому дохід, виражений в інвалюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до інвалюти, встановленим Нацбанком на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ).

Разом з цим абзацом першим п. 2 постанови НБУ від 07.06.16 р. № 342 (далі — постанова № 342) на період з 09.06.16 р. до 14.09.16 р. (включно) встановлено вимогу щодо обов’язкового продажу на міжбанку надходжень в інвалюті з-за кордону, зокрема на користь ФОП.

Уповноважений банк зобов’язаний зарахувати таку валюту на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 2603 «Розподільчі рахунки суб’єктів господарювання».

Обов’язковий продаж інвалюти (65 %) здійснює банк без доручення клієнта і виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок. Решта валюти залишається в розпорядженні ФОП (п. 2 постанови № 342).

На поточні рахунки в інвалюті зараховуються кошти, зокрема перераховані з-за кордону нерезидентами за зовнішньоекономічними контрактами (договорами, угодами) через розподільчі рахунки.

Враховуючи те, що розподільчі рахунки використовуються як транзитні, то до складу доходу платника ЄП від експортної операції включається сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок у гривнях від обов’язкового продажу на міжбанку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі