Теми статей
Обрати теми

Розкрадання основних засобів: ДФСУ «за» нарахування ПДВ

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я

Податківці висловили нову точку зору в питанні нарахування ПДВ у разі розкрадання основних засобів (ОЗ).

Нагадаємо: п. 189.9 ПКУ розглядає ліквідацію ОЗ за самостійним рішенням платника ПДВ як постачання таких ОЗ.

Однак норма цього пункту не поширюється на випадки, коли ОЗ ліквідуються у зв’язку з їх знищенням або руйнуванням унаслідок дії обставин непереборної сили і в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податків, у тому числі в разі розкрадання ОЗ.

А отже, у такій ситуації нараховувати податкові зобов’язання (ПЗ) не потрібно (лист ДПАУ від 27.04.11 р. № 11976/7/16-1517-15).

Головне, виконати умову — надати контролерам відповідний документ про знищення, розбирання або перетворення ОЗ у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням. Раніше на цьому все і закінчувалося.

Але цього разу контролери вирішили: якщо ОЗ викрадені, то використовувати їх у госпдіяльності вже не можна. Отже, чинності набуває п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

Відповідно платник ПДВ зобов’язаний нарахувати «компенсуючі» ПЗ, скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому встановлений факт розкрадання ОЗ, і зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну.

На нашу думку, такий підхід є неправильним, оскільки:

1. Згідно з п.п. 14.1.191 ПКУ ліквідація ОЗ у зв’язку з їх розкраданням не є постачанням для платника ПДВ.

2. Розкрадання ОЗ не можна розглядати як використання ОЗ у негоспдіяльності. Адже платник ПДВ уцілому втрачає можливість їх використовувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі