Теми статей
Обрати теми

Форма № 20-ОПП: усе, що про неї необхідно знати

Децюра Сергій, податковий експерт, s.detsyura@id.factor.ua
Усі платники податків, у яких виникають об’єкти обкладення будь-яким податком чи збором, мають інформувати про це контролерів. Для цього вони подають повідомлення за формою № 20-ОПП. Заповнити таке повідомлення нескладно, а от виявити випадки, коли це необхідно зробити, буває проблематично. Про це та інші питання, пов’язані з цим повідомленням, поговоримо далі.

Хто подає

Обов’язок платників податків повідомляти органи ДФС про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, встановлений п. 63.3 ПКУ та розд. VIII Порядку № 1588*. Для цього розроблено Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (додаток 11 до Порядку № 1588).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588.

Подавати форму № 20-ОПП повинні всі платники податку — як юрособи (у тому числі їх відокремлені підрозділи), так і фізособи-підприємці — при наявності, виникненні чи зміні об’єктів оподаткування. Причому немає значення, на якій системі оподаткування ви перебуваєте. Річ у тім, що ані в ПКУ, ані в розд. VІІІ Порядку № 1588 немає згадки про звільнення певних категорій суб’єктів господарювання від подання цієї форми. Це підтвердили податківці у листі ДПСУ від 21.03.13 р. № 1684/Н/18-3114.

Коли подавати

Подається форма № 20-ОПП у випадках, коли суб’єкт господарювання:

• реєструє, створює чи відкриває новий об’єкт оподаткування;

• змінює відомості про об’єкт оподаткування, а саме змінює тип, найменування, місцезнаходження об’єкта оподаткування;

• змінює стан об’єкта оподаткування.

Під зміною стану об’єкта оподаткування слід розуміти зміну функціонального використання об’єкта, тобто перепрофілювання, відчуження тощо.

При цьому конкретних випадків подання платниками податків форми № 20-ОПП чітко ані у ПКУ, ані в Порядку № 1588 не прописано. Адже не зрозуміло, що вважати «об’єктами оподаткування» для заповнення цієї форми.

На наш погляд, під цим поняттям слід розуміти матеріальні об’єкти, які:

1) виступають об’єктами оподаткування для відповідних податків чи зборів і наявність яких у суб’єкта господарювання спричиняє нарахування податкових зобов’язань. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом ПКУ. Наприклад, ви маєте подавати форму № 20-ОПП, якщо:

• установили газовий котел чи ввели в експлуатацію котельню, оскільки у вас утворився об’єкт обкладення екоподатоком;

• придбали легковий автомобіль, з року випуску якого минуло не більше 5 років (включно) та середньоринкова вартість якого становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, — виник об’єкт обкладення транспортним податком;

• взяли в оренду землю державної чи комунальної власності — виникає об’єкт обкладення платою за землю;

2) пов’язані з оподаткуванням або через які провадить свою діяльність суб’єкт господарювання. Сюди входять об’єкти, за допомогою яких суб’єкт господарювання може здійснити певні дії чи види діяльності, які пов’язані із виникненням обов’язків щодо сплати податків та зборів. До цих об’єктів належать:

• при виробництві відповідної продукції — заводи, ательє, виробничі відділи, лабораторії, цехи тощо;

• при зберіганні та реалізації продукції — склади, бази, магазини, лотки, палатки тощо;

• при виконанні робіт чи наданні послуг — ресторани, кафе, сауни, більярдні, лісопилки тощо.

Рекомендований Довідник типів об’єктів оподаткування, інформацію про які слід вказувати у формі № 20-ОПП, можна відшукати на офіційному веб-сайті ДФСУ (http://www.sfs.gov.ua/) у розділі «Довідники, реєстри, переліки» — «Довідники» — «Типи об’єктів оподаткування» та на інформаційних стендах у контролюючих органах.

Увага! Такий довідник не є нормативно-правовим актом і не визначає перелік об’єктів, наявність яких у вас у власності чи користуванні змушує подавати форму № 20-ОПП. Так само відсутність окремого об’єкта у ньому не говорить про те, що подавати форму № 20-ОПП не слід. Тобто при визначенні необхідності подання форми № 20-ОПП потрібно орієнтуватися не на перелік об’єктів, а на те, чи пов’язаний цей об’єкт із виникненням об’єкта оподаткування для сплати певного податку чи збору.

При встановленні таких зв’язків пам’ятайте, що контролери дозволяють не подавати форму № 20-ОПП (див. категорію 119.11 ЗІР ДФСУ) щодо тих об’єктів оподаткування, інформація про які прямо відображається у податковій звітності (зокрема, у ПДВ-декларації, податковому розрахунку за формою № 1ДФ). Прикладами таких об’єктів можуть бути товари, дохід (прибуток), обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг).

Куди подавати

На сьогодні форму № 20-ОПП слід подавати податківцям лише за основним місцем обліку. Причому навіть у тому випадку, коли відповідний об’єкт оподаткування знаходиться за неосновним місцем обліку. Про всяк випадок зауважимо, що раніше у такому разі форму № 20-ОПП подавали і за неосновним місцем обліку. Тепер такої вимоги немає. Отже, про всі об’єкти оподаткування повідомляємо фіскалів виключно за основним місцем обліку.

Спосіб подання таких Повідомлень не визначено. Тому платник податку має можливість подати його в паперовому вигляді або особисто, або надіслати поштою. З цим погоджуються і податківці в категорії 119.13 ЗІР ДФСУ.

А от подати таке Повідомлення в електронному вигляді, на жаль, не вдасться. Річ у тім, що на сьогодні не існує програмного забезпечення, яке би могло дати змогу платникам податку подати, а контролерам прийняти і опрацювати такі повідомлення в електронному вигляді. Про це прямо заявили контролери у категорії 119.01 ЗІР ДФСУ.

Строки подання

Що стосується строків подання, то подається форма № 20-ОПП:

у випадку реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування протягом 10 робочих днів після такої події (п. 8.4 розд. VIII Порядку № 1588).

Нюанс. Якщо платник створив відокремлений підрозділ за межами України — повідомлення подається юридичною особою протягом 10 робочих днів після створення або реєстрації такого підрозділу. Подається воно так само до контролюючого органу за основним місцем обліку юридичної особи;

в усіх інших випадках (при зміні відомостей про об’єкт оподаткування чи зміні його стану) строк подання оновленої інформації за формою № 20-ОПП не встановлено (п. 8.5 розд. VIII Порядку № 1588). Хоча податківці вважають, що подати таку форму слід у той же строк, що і для випадку реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування. Тобто у 10-денний строк (категорія 119.11 ЗІР ДФСУ). При цьому відлічувати початок 10-денного строку, на їх думку, слід з дати, коли відбулася зміна даних про об’єкт чи його стан. А саме: при продажу об’єкта оподаткування — з дати оформлення договору купівлі-продажу, при оренді — з дати укладання договору оренди чи іншого документа на право володіння, користування або розпорядження об’єктом оподаткування. Якщо ви не бажаєте сперечатися з контролерами, то краще дотримуйтесь таких строків.

Заповнюємо форму № 20-ОПП

Заповнення форми № 20-ОПП не має викликати у вас складнощів, оскільки жодні розрахунки у цій формі не проводяться. Заповнюється ця форма за вибором платника податків — або машинодруком, або від руки друкованими літерами (категорія 119.01 ЗІР ДФСУ).

Складається ця форма із шапки, в якій вказують дані суб’єкта господарювання, та основної частини, де зазначають відомості про об’єкти оподаткування.

Шапку заповнити нескладно, тому описувати її заповнення не будемо.

Звернемо увагу лише на порядок заповнення табличної частини. Вона складається з двох таблиць.

Перша таблиця — довідник із ознаками надання інформації, які характеризують причину подання форми № 20-ОПП. Так, передбачені таки коди:

код ознаки «1» — первинне надання інформації про об’єкти оподаткування.

До відома! Цей код використовують тільки ті суб’єкти, які вперше подають це повідомлення (починають свою діяльність). Оскільки при першому поданні форми № 20-ОПП потрібно зазначити всі об’єкти оподаткування, які має платник податків, то код «1» потрібно вказати щодо кожного об’єкта в основній частині форми № 20-ОПП;

код ознаки «2» — надання інформації про новий об’єкт оподаткування;

код ознаки «3» — надання інформації щодо зміни відомостей про об’єкт оподаткування (зміна типу, найменування, місцезнаходження тощо);

код ознаки «4» — надання інформації про зміну стану об’єкта оподаткування;

код ознаки «5» — надання інформації про зміну права.

Друга таблиця є основною у формі № 20-ОПП. В ній вказуються всі відомості про об’єкт оподаткування. Правила її заповнення наведемо нижче у таблиці.

Правила заповнення форми № 20-ОПП

Назва графи

Що вказується

«№ з/п»

Вказуєте порядковий номер запису

«Код ознаки надання інформації»

У цій графі вказуєте код ознаки надання інформації (див. вище)

«Тип об’єкта оподаткування»

Тут вказуєте назву об’єкта оподаткування, щодо якого подаєте інформацію. Вам допоможе Довідник об’єктів оподаткування, що міститься на сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua/dovidnik--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html).

Хоча цей Довідник і великий за обсягом, та все ж він не є вичерпним. Тобто можливі випадки, що в ньому не вдасться відшукати тип для вашого об’єкта. У такому разі податківці рекомендують визначати його самостійно (див. категорію 119.11 ЗІР ДФСУ).

Обираючи об’єкт оподаткування, вам слід дотримуватися принципу «укрупнення інформації» про об’єкти та відображення призначення об’єкта. Тобто у повідомленні слід зазначати найбільш узагальнену інформацію щодо об’єкта оподаткування.

Увага! Якщо однотипні об’єкти оподаткування розташовані за різним місцезнаходженням, то у цій графі їх необхідно показувати окремо.

На наш погляд, у цій графі слід вказувати як код типу об’єкта оподаткування, так і його назву

«Найменування об’єкта оподаткування»

У цій графі вказуєте найменування об’єкта оподаткування у разі наявності такої назви. Тобто ця графа заповнюється, якщо об’єкт обліковується з найменуванням. У разі його відсутності робиться прокреслення.

Наприклад, якщо вносите відомості про магазин як об’єкт оподаткування, у цій графі може бути зазначено назву такого магазину (магазин «Комора»)

«Місцезнаходження об’єкта оподаткування»

Вказуєте адресу місця, де розташований об’єкт або відбувається діяльність такого об’єкта (для нерухомого майна), або місцезнаходження / місце проживання платника податків (для рухомого майна).

У разі зміни місцезнаходження об’єкта оподаткування у повідомленні поряд із реквізитом, який змінився, зазначається у дужках його попереднє значення (категорія 119.11 ЗІР ДФСУ)

«Стан об’єкта оподаткування»

Зазначаєте один із можливих станів об’єкта на момент подання форми № 20-ОПП: «будується», «готується до введення в експлуатацію», «експлуатується», «тимчасово не експлуатується», «здається в оренду», «орендується», «зміна місцезнаходження», «непридатний до експлуатації» тощо

«Вид права на об’єкт»

Зазначаєте вид права на об’єкт на момент складання повідомлення, а саме: «право власності», «право володіння», «право користування (сервітут, емфітевзис, суперфіцій)», «право господарського відання», «право оперативного управління», «право постійного користування», «право довгострокового користування або оренди», «право короткострокового користування, оренди або найму», «іпотека», «довірче управління майном» тощо

«РРО»

У цій графі вказуєте кількість РРО у разі їх наявності, які знаходяться в об’єкті оподаткування. У разі їх відсутності робиться прокреслення

«Наявність патентів, ліцензій, дозволів»

Вказуєте види діяльності, щодо яких отримано ліцензії/дозволи, та строк дії документів, яким надано право здійснювати цей вид діяльності.

Якщо ж у об’єкті оподаткування відбувається діяльність, яка не потребує ліцензій/дозволів, то ставите прокреслення

При заповненні табличної частини форми № 20-ОПП пам’ятайте, що у випадку, коли інформація надається (пп. 8.4 і 8.5 розд. VIII Порядку № 1588):

1) у зв’язку із зміною відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об’єкта оподаткування, то ви заносите відомості про такий об’єкт як при первинному наданні інформації, але поряд із реквізитом, який змінився, вказуєте у дужках його попереднє значення;

2) у зв’язку із зміною призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілюванням, то інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в цій формі двома рядками, а саме:

• в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється;

• у другому — оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.

Відповідальність за неподання

Як стверджують податківці у категорії 119.12 ЗІР ДФСУ, за неподання такої форми на суб’єктів господарювання накладається штраф згідно з п. 117.1 ПКУ як за неподання у строки та у випадках, передбачених ПКУ, заяв або документів для взяття на облік у відповідному органі ДПС, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних. Таке порушення тягне за собою накладення штрафу:

• на самозайнятих осіб — у розмірі 170 грн.;

• на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, — 510 грн.

На наш погляд, така позиція податківців є хибною. Пояснюється це тим, що всі порушення, які вказані в п. 117.1 ПКУ, не стосуються подання форми № 20-ОПП. Судіть самі:

1) неподання документів для взяття на облік не пов’язане з формою № 20-ОПП. Адже для того, щоб стати на облік, варто подати форму № 1-ОПП або № 5-ОПП. Форма № 20-ОПП подається лише довідково, а тому, навіть якщо її не подати, суб’єкта господарювання все одно візьмуть на облік;

2) на основі форми № 20-ОПП не змінюється інформація про місцезнаходження суб’єкта господарювання, не виправляються дані документів для взяття на облік або внесення змін до таких даних. У цій формі вказуються лише дані про об’єкти оподаткування, які з реєстраційними змінами інформації про суб’єктів господарювання не мають нічого спільного;

3) строки подання форми № 20-ОПП не передбачено ПКУ (як того вимагає ст. 117 ПКУ), їх встановлено лише Порядком № 1588 (ср. ). Що також підтверджує хибність позиції контролерів.

Таким чином, за неподання форми № 20-ОПП штрафні санкції, встановлені п. 117 ПКУ, на застосуванні яких наполягають податківці, не повинні застосовуватися.

Але обережним платникам ми б радили не сперечатися з податківцями і подати на їх вимогу форму № 20-ОПП. До того ж форма є доволі проста і при її заповненні не має виникнути жодних труднощів.

Висновки

  • Форма № 20-ОПП подається з метою інформування податківців про наявність, місцезнаходження і поточний стан об’єктів оподаткування платника податків, які не відображаються у податковій звітності.
  • Подається ця форма у паперовому вигляді протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування або зміни даних про такі об’єкти.
  • Податківці наполягають, що за неподання такої форми на суб’єкта господарювання можна накласти штраф згідно з п. 117.1 ПКУ, хоча підстав для цього у них немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі