Теми статей
Обрати теми

Валютно-обмінні операції: різні курси, копії паспорта та інші «цікавинки»

Жиленко Катерина

Нацбанк спростив порядок проведення валютно-обмінних операцій. Відповідні поправки внесено до Інструкції № 502*.

* Інструкція про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затверджена постановою Правління НБУ від 12.12.02 р. № 502 (у редакції постанови Правління НБУ від 30.04.14 р. № 249).

Курси інвалют. Банки та фінансові установи, які здійснюють обмін валют, відтепер можуть змінювати курси купівлі та продажу інвалюти протягом операційного (робочого) дня. При цьому кожна така зміна має фіксуватися наказом (розпорядженням), в якому відображається час (година, хвилина) зміни курсу.

Також дозволено встановлювати різні курси купівлі та продажу інвалюти в касі банку, фінансової установи, їх відокремлених підрозділах, пунктах обміну валюти, розташованих за різними адресами.

Операції з купівлі-продажу інвалюти можуть проводити тільки за курсами, встановленими в наказі (розпорядженні), що діє на час здійснення операції.

Пам’ятайте: копія наказу (розпорядження) про встановлення курсів купівлі та продажу інвалют, посвідчена відбитком печатки установи, повинна знаходитися в касі банку, фінустанови та їх відокремлених підрозділів, пункту обміну валюти в доступному для огляду клієнтами місці (на стенді або в іншому оформленні, крім меню платіжного пристрою). Крім того, ця копія має бути посвідчена власноручним підписом керівника відокремленого підрозділу банку, фінустанови або уповноваженої ними особи, касира пункту обміну валюти.

Конвертація. Розширено перелік іноземних валют, які банки та фінансові установи можуть конвертувати (обмінювати одну інвалюту на іншу). Відтепер вони можуть здійснювати конвертацію готівки іноземної валюти 2-ї групи Класифікатора іноземних валют (раніше тільки 1-ї групи). При цьому, проводячи операції з конвертації готівки однієї інвалюти в іншу, банкам дозволено використовувати власний комерційний крос-курс, а не офіційний курс НБУ.

Документи на валютно-обмінні операції. До всіх валютно-обмінних операцій тепер установлено єдиний підхід щодо граничної суми купівлі, продажу, конвертації, зворотного обміну. При цьому у будь-якому разі потрібно пред’явити документ, що посвідчує особу та резидентність, а також у квитанції буде вказано прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), резидентність особи, яка проводила операцію. Але якщо сума операції не більше 15000 грн. — це єдині умови, якщо сума більше 15000 грн., але не більше 150000 грн., то додатково у квитанції вказують серію та номер паспорта (чи іншого документа, що посвідчує особу), дату видачі та орган, що видав його. А якщо сума операції перевищить 150000 грн., то додатково у квитанції вказують ще і реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), а також тільки в цьому випадку працівник банку, фінустанови проведе копіювання сторінок документів, що посвідчують особу, і посвідчить копії відбитком штампа каси банку, фінустанови.

Уточнили, що в документі РРО на валютно-обмінну операцію, крім загальних реквізитів, додатково мають бути вказані назва операції (купівля, продаж, зворотний обмін, конвертація інвалюти, операція «сторно»), назва та код, сума прийнятої та виданої валюти, курс, крос-курс, сума комісії.

Відмова. Цікава поправка: прибрали згадку про те, що банкам і фінустановам заборонено відмовляти в проведенні валютно-обмінних операцій за наявності відповідних коштів. Очевидно, відмова усе ж таки можлива.

Постанова діє з 15.06.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі