Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатники та РРО: простій на загальній системі та «злітання» з єдиного податку

Жиленко Катерина

У листі, що коментується, ДФСУ приділила увагу темі застосування РРО платниками єдиного податку (ЄП). Особливо гостро стоїть питання для підприємців груп 2 і 3 ЄП (ППЄП), яким потрібно контролювати свій дохід. Адже вони можуть працювати без застосування РРО в тому разі, коли обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Після перевищення такі єдиноподатники зобов’язані застосовувати РРО — починаючи з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, і продовжуючи в усіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника ЄП (виходу з ЄП).

Підсумований дохід. Очевидно, податківці довідалися про цілком легальний спосіб уникнути застосування РРО єдиноподатниками, які працюють з готівкою та наближаються до мільйонного обсягу, — перейти на загальну систему і «заморозити» діяльність до кінця календарного року.

Пояснимо. Єдиноподатнику з обсягом доходу, що наближається до 1 млн грн., можна обрати два варіанти тимчасового простою:

• залишитися на ЄП, але припинити діяльність до кінця року (наступного року розрахунок обсягу доходу почнеться наново);

• перейти на загальну систему також з метою перечекати до кінця року (це є вигіднішим у плані оподаткування).

Якщо залишитися на ЄП, але не отримувати доходи, то ППЄПу групи 3 за час простою доведеться сплачувати тільки ЄСВ (оскільки доходів у нього не буде), а ППЄПу групи 2 — ЄСВ і ще ЄП (за фіксованою ставкою).

Якщо перейти на загальну систему, то за період простою ані ЄП, ані ЄСВ, ані ПДФО сплачувати не доведеться. Перешкод для переходу на спрощенку з наступного року також не буде, оскільки дозволено «зіскочити» зі спрощеної системи один раз протягом року. Тобто другий варіант є більш вигідним у плані оподаткування, однак скористатися ним можна тільки з початку кварталу. При цьому не забудьте подати заяву про перехід на загальну систему за 15 календарних днів до початку наступного кварталу.

Якщо річний дохід не перевищить 1 млн грн., то після переходу ФОП із загальної системи на ЄП в наступному календарному році можна буде знову працювати на ЄП без РРО.

ДФСУ не заперечує проти такої «маятникової міграції». Однак зазначає один важливий момент: у такому разі дохід за попередній звітний період вважатиметься доходом платника ЄП. Очевидно, податківці мають на увазі, що весь дохід за попередній рік підсумовуватиметься для цілей підрахунку 1 млн грн. Тобто якщо ви отримаєте дохід на загальній системі, то його додадуть до єдиноподатного доходу при визначенні обов’язку застосовувати РРО.

«Злітання» зі спрощенки. Є в листі, що коментується, ще один важливий і тривожний момент — податківці заговорили про анулювання ЄП-реєстрації.

Спочатку ДФСУ нагадала, що за проведення готівкових операцій без РРО (коли його застосування є обов’язковим, наприклад, у разі коли дохід перевищив позначку в 1 млн грн.) загрожує штраф, приписаний п. 1 ст. 17 Закону про РРО:

• за перше порушення — 1 грн.;

• за кожне наступне порушення — 100 % вартості рреалізованих з порушенням товарів (послуг).

А далі податківці дійшли такого висновку: навіть після сплати штрафу за проведення операцій без РРО єдиноподатники груп 2 і 3 не можуть залишитися на ЄП — вони зобов’язані перейти на загальну систему. Тобто якщо після перевищення мільйонного критерію єдиноподатник проведе операцію з готівкою хоча б на мінімальну суму, то йому доведеться розпрощатися зі спрощеною системою.

На нашу думку, податківці є занадто категоричними. Адже серед підстав для переходу з ЄП на загальну систему ( п. 299.10, п.п. 298.2.3 ПКУ) немає ані слова про порушення порядку роботи з РРО або незастосування РРО. Там ідеться лише про заборонені форми розрахунку (наприклад, бартер) чи про заборонені види діяльності. Очевидно, що проведення готівкових розрахунків без РРО не належить до таких порушень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі