Теми статей
Обрати теми

Алкоголь на відповідальному зберіганні: чи є акциз при передачі на свій склад

Жиленко Катерина

У цьому листі податківці розглянули питання обкладення акцизним податком операції з переміщення алкогольних напоїв на орендовані підакцизні склади в межах одного підприємства. Такі товари передають на відповідальне зберігання, та надалі їх буде реалізовано. Відразу зауважимо: мова йде конкретно про алкогольні напої, фіскали саме про них згадали в роз’ясненні та описали заповнення «алкогольних» звітів.

Отже, ДФСУ зробила два висновки: з одного боку, передача алкогольних напоїв за договорами зберігання є реалізацією підакцизних товарів і відповідно є об’єктом обкладення акцизним податком. Однак, з іншого боку, внутрішнє переміщення алкогольних напоїв у межах одного складу не є об’єктом оподаткування.

Якій саме нормі ПКУ фіскали віддають перевагу, у листі не зазначено. На жаль, прямо про те, що передача за договором відповідального зберігання не є реалізацією, сказано лише стосовно пального ( абз. 2 п.п. 14.1.212 ПКУ). А ось для інших підакцизних товарів абз. 1 п.п. 14.1.212 ПКУ наводить досить широке поняття реалізації, під яке підпадають практично всі операції з відвантаження. Якщо формально подивитися на ситуацію, то підакцизні товари переміщаються в межах усього підприємства, а не складу. До того ж склад має відповідати визначенню акцизного.

Так, у консультації з категорії 116.11 ЗІР ДФСУ податківці зауважили, що акцизні склади створюються на підприємствах, які є виробниками спирту етилового, горілки, лікеро-горілчаних виробів і пального. Приміщення відокремлених підрозділів розпорядника акцизного складу, які використовуються ним виключно для пакування, фасування, зберігання, отримання або видачі маркованих марками акцизного податку горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу, а також для здійснення оптової та/або роздрібної торгівлі згідно з отриманою розпорядником акцизного складу ліцензією, не є акцизним складом. Разом з цим зберігання спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів здійснюється суб’єктами господарювання, які не є виробниками таких підакцизних товарів, у місцях зберігання, унесених до Єдиного реєстру місць зберігання, у тому числі за договорами відповідального зберігання.

Таким чином, якщо склад не відповідає критерію акцизного, то його слід унести до Єдиного реєстру місць зберігання та сміливо розміщувати там підакцизні товари. У такому разі норма щодо переміщення в межах одного акцизного складу не спрацює. І судячи з усього, передачу товарів на відповідальне зберігання в межах одного підприємства податківці захочуть обкласти акцизом. Але ми усе ж таки рекомендуємо заручитися індивідуальною податковою консультацією.

Також у листі, що коментується, фіскали зазначили: якщо суб’єкт господарювання, який має у своєму складі структурні одиниці, що не є юридичними особами, звіти за ф. № 1-ОА і ф. № 2-РС (про обсяги придбання та реалізації алкоголю в оптовій мережі та про обсяги виробництва та реалізації алкоголю відповідно) заповнює стосовно підприємства з урахуванням усіх структурних одиниць.

При цьому зберігач відображає обсяги продукції у гр. 3 «залишок продукції на початок звітного місяця» і гр. 12 «залишок продукції на кінець звітного місяця» звіту за ф. № 1-ОА. А підрозділ, який передає, — у гр. 14 «примітки» звіту за ф. № 2-РС зазначає обсяги алкогольних напоїв, переданих на зберігання.

У графах 1 — 9 додатка 3 до декларації акцизного податку відображаються оподатковувані обороти, які фактично відбулися у звітному періоді з урахуванням ставок акцизного податку, що діяли в цьому періоді.

Таким чином, ці декларації акцизного податку за відповідний податковий період у частині реалізованої продукції мають дорівнювати обсягам звітів за ф. № 2-РС і ф. № 1-ОА.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі