Теми статей
Обрати теми

«Прибутково-нерухомий» залік: корисні підказки від ДФСУ

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Податківці потішили: проводити залік податку на прибуток (ПНП) і податку на нерухомість можна всередині року. Це стосується квартальників. Тут фіскали чітко дотримуються поняття звітного періоду, який може бути як річним, так і квартальним (календарний квартал, півріччя, три квартали, рік).

На жаль, ДФСУ не згадала про свою позицію щодо перенесення незарахованої суми «нерухомого» податку на наступні квартали. Однак тут не слід чіплятися до заборони на перенесення суми «нерухомого» податку, що не «зіграла» ( абзац другий п. 137.6 ПКУ). Наприклад, якщо за підсумками I кварталу 2016 року податок на нерухомість перевищив ПНП, то сума, що не «зіграла», ще може взяти участь у зменшенні ПНП у межах року (за півріччя, три квартали та рік). А все тому, що ці звітні періоди включають I квартал.

А ось неврахований «хвіст» податку на нерухомість за рік не потрапить у зменшення ПНП наступного року.

Цікавий момент! Податківці говорять про те, що у зменшення ПНП за певний звітний період зараховується сума податку на нерухомість, нарахованого та сплаченого (!) за такий звітний період. Але як же бути у ситуації, коли, наприклад, нарахований за I квартал 2016 року «нерухомий» податок сплачують уже у II кварталі (строк — 29 квітня 2016 року включно). У самому абзаці першому п. 137.6 ПКУ про сплату не йдеться, а згадується тільки про те, що в заліку бере участь сума нарахованого за звітний період податку на нерухомість. Зауважимо, що й сама ДФСУ у випадку з «нерухомим» податком за IV квартал 2015 року була більш ліберальною. Незважаючи на сплату цього податку в січні наступного 2016 року, він зменшував ПНП за 2015 рік (лист ДФСУ від 12.03.16 р. № 5379/6/99-99-19-02-02-15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі