Теми статей
Обрати теми

Нежитлове приміщення в житловому будинку: як правильно відзвітувати та розплатитися

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

Цей лист є індивідуальним роз’ясненням: ідеться про сплату податку на нерухомість за нежитлове приміщення в житловому будинку.

Отже, об’єктом обкладення податком на нерухомість є житлова і нежитлова нерухомість. У свою чергу, п.п. 14.1.1291 ПКУ пропонує декілька типів нежитлової нерухомості: будівлі готелів, будівлі для публічних виступів, гаражі, офісні, торговельні, промислові та складські, господарські та інші будівлі.

ДФСУ зазначає: нежитлові приміщення в житлових будинках можна віднести до господарських будівель (це можуть бути майстерні, туалети, льохи, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо), якщо, звичайно, їх не можна віднести до інших типів перелічених об’єктів.

Нагадаємо, що юрособи декларують податок на нерухомість на поточний рік до 20 лютого цього року, розраховуючи податок станом на 01.01.16 р. з поквартальним поділом. Форма декларації затверджена наказом Мінфіну України від 10.04.15 р. № 40.

При заповненні декларації може виникнути запитання в частині вибору коду типу нерухомості. Так-от, для нежитлових приміщень у житловому будинку (господарських будівель) призначений код «9 — інша будівля». Зауважимо, що промислові та складські будівлі (виділені п.п. 14.1.1291 ПКУ) також слід вказувати під цим кодом.

Не знаєте, на який рахунок сплачувати податок? У цьому вам допоможе розділ «Бюджетні рахунки» на офіційному сайті ДФСУ.

Будьте уважні! Згідно з Класифікацією доходів бюджету, затвердженою наказом Мінфіну України від 14.01.11 р. № 11, податок на нерухомість:

• з об’єктів нежитлової нерухомості юрособи сплачують за кодом 18010400, фізособи — за кодом 18010300;

• з житлової нерухомості — за кодами 18010100 (юрособи) і 18010200 (фізособи).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі