Теми статей
Обрати теми

Донарахували індексацію та премію: відображаємо в поточному розрахунку за ф. № 1ДФ

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я, Децюра Сергій

У листі, що коментується, податківці знову порушили питання щодо нарахування індексації та премії за минулий рік.

Отже, п.п. 169.4.2 ПКУ пропонує відносити доходи до відповідних податкових періодів, за які вони нараховані, у разі якщо платник податку отримує доходи у вигляді зарплати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування на лікарняному. А тому ДФСУ робить висновок, що доходи у вигляді індексації зарплати, премії не підпадають під дію цієї норми і обкладаються в періоді (місяці), в якому відбувається таке нарахування (виплата).

За прикладом з листа донарахування індексації зарплати за жовтень, листопад 2015 року, а також премії за листопад і грудень 2015 року проводиться у квітні 2016 року. У такому разі ПДФО утримується разом з нарахуваннями та утриманнями, які проводяться у квітні 2016 року. При цьому застосовується ставка 2016 року — 18 %. Відповідно всі ці виплати включають до розрахунку за ф. № 1ДФ за II квартал 2016 року.

Нагадаємо, що в листі від 19.08.15 р. № 7682/6/99-99-17-03-03-15 ДФСУ дотримувалася протилежної думки. Вона наполягала: якщо податковий агент здійснив донарахування сум індексації зарплати за попередні періоди, то такі суми слід відносити до тих податкових періодів, за які провели нарахування. Відповідно відобразити їх потрібно в розрахунку за ф. № 1ДФ за такі періоди (провести коригування за минулі періоди).

Тепер нічого уточнювати не потрібно. Очевидно, на зміну позиції податківців вплинула підвищена ставка ПДФО порівняно з минулорічним її розміром. Однак є й позитивний момент — не потрібно подавати Уточнюючий розрахунок за ф. № 1ДФ, відповідно не виникатиме запитання щодо штрафів за «виправлення помилки».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі