Теми статей
Обрати теми

Перейменували вулицю — пройдіть ПДВ-перереєстрацію

Кравченко Дар’я
Чи потрібно платнику ПДВ проходити перереєстрацію та подавати до контролюючого органу реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація», у разі якщо відбулося перейменування назви вулиць, міст, змінилися поштові індекси тощо?

Скажемо відразу: потрібно. Про це свідчить як п. 183.15 ПКУ, так і п. 4.1 Положення № 1130*.

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.14 р. № 1130.

Згідно із зазначеними нормами платник ПДВ повинен пройти процедуру ПДВ-перереєстрації в разі зміни даних платника ПДВ, які стосуються податкового номера та/або найменування, та/або місця знаходження (місця проживання) платника ПДВ.

Крім того, абзац третій п. 4.1 Положення № 1130 зобов’язує платників ПДВ подати до контролюючого органу реєстраційну заяву в разі встановлення розбіжностей або помилок у записах Реєстру платників ПДВ.

Тому, якщо ви вже внесли зміни до відомостей про ваше місце знаходження в ЄДР, а в Реєстрі платників ПДВ досі вказані старі дані, це є приводом подати до податкової заяву за формою № 1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація» (категорія 101.01.01 ЗІР ДФСУ).

Зверніть увагу: на все це вам відведено всього 10 робочих днів, наступних за днем, коли змінилися дані про місце знаходження (унесено зміни до ЄДР).

І не забудьте: у результаті перереєстрації дата ПДВ-реєстрації не зміниться. А датою перереєстрації буде останній день строку у 3 робочі дні з дня отримання заяви.

Увага! За неподання такої заяви передбачена відповідальність за ст. 117 ПКУ (штраф для підприємців — 170 грн., для юросіб — 510 грн.). А ось порушення строків подання такої заяви до негативних наслідків не призведе. Головне — встигнути подати таку заяву до початку перевірки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі