Теми статей
Обрати теми

Єдиний реєстр акцизних накладних: Порядок розповість, що та як

Жиленко Катерина, Кравченко Дар’я
Постанова КМУ від 24.02.16 р. № 114 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних»

Ще один важливий документ у межах системи електронного адміністрування реалізації палива (СЕАРП) — Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних (далі — Порядок).

Ще раз нагадаємо, що реєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЕРАН) потрібно всі без винятку акцизні накладні (АН) і розрахунки коригування до них (РК). Так, АН/РК слід направляти протягом операційного дня, який триває щодня з 8:00 до 19:00. Не плутайте! Це зовсім не означає, що зареєструвати АН/РК потрібно в день їх складання. Ні. Для реєстрації надаються 15 календарних днів ( п. 231.6 ПКУ). У цій нормі зазначається: щоб АН/РК зареєстрували в день їх направлення до ЕРАН, подайте документ з 8:00 до 19:00.

Хто реєструватиме РК до АН, виданих платникам «паливного» акцизу (за аналогією з розрахунками коригування до податкових накладних), залежить від змісту такого РК:

• «збільшуючий» РК чи РК, що не змінює обсягів реалізації палива, реєструє сам реалізатор (постачальник) палива;

• «зменшуючий» РК реєструє одержувач (покупець) палива;

• усі РК до АН, які не видаються покупцю (складені на неплатників «паливного» акцизу або інші операції, крім реалізації палива, наприклад, на втрати), реєструє продавець.

Як бачите, покупці — кінцеві споживачі палива не повинні реєструватися платниками «паливного» акцизу і не зобов’язані реєструвати АН/РК в ЕРАН. З цією місією впорається сам постачальник.

Оскільки всі АН і РК складаються в електронній формі, то реєструвати їх потрібно за допомогою накладення електронного цифровому підпису (ЕЦП). Прописаний порядок накладення ЕЦП. Він є традиційним:

• для юросіб: першим — ЕЦП головного бухгалтера (бухгалтера) або керівника) / уповноваженої особи, другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника акцизного податку (за наявності).

Для підприємців: першим — ЕЦП керівника (ФОП) або уповноваженої особи; другим — ЕЦП, що є аналогом відбитка печатки платника акцизного податку (за наявності).

У п. 9 Порядку прописані причини, з яких АН/РК можуть не прийняти для реєстрації в ЕРАН:

1) наявність помилок, допущених при складанні АН/РК;

2) відсутність в ЕРАН відомостей, що містяться в АН, яку коригують;

3) факт реєстрації АН/РК з такими самими реквізитами;

4) недостатній ліміт для реєстрації АН/РК (після завершення перехідного періоду — з 01.04.16 р.);

5) порушення вимог, установлених п. 231.1 ПКУ (правил складання та реєстрації АН/РК).

Датою та часом подання АН/РК до ДФС є дата та час, вказані у квитанції про їх прийняття (підтвердження реєстрації) або неприйняття.

Якщо протягом операційного дня платнику акцизного податку не направлена квитанція про прийняття або неприйняття АН/РК, вони вважаються зареєстрованими в ЕРАН.

Якщо платник «паливного» акцизу направив ДФСУ декілька електронних примірників однієї АН/РК за тими самими кодами згідно з УКТ ЗЕД, зареєстрованим вважається документ, щодо якого внесені відомості до бази даних ЕРАН і надійшла квитанція, яка підтверджує факт його прийняття.

Щоб довідатися, «як справи» в ЕРАН, можна направити запит. Звісно, в електронній формі та з накладенням ЕЦП.

На запит платника акцизного податку з приводу надання інформації, що міститься в Реєстрі, безоплатно видаються:

• витяг з Реєстру щодо АН/РК;

• повідомлення про реєстрацію АН/РК та АН/РК в електронній формі.

Постанова діє з 01.03.16 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі