Теми статей
Обрати теми

Змінилася ціна: як правильно переоцінити сировину?

Біляєва Олена
Підприємство отримало сировину від постачальника. Частина сировини вже використана у виробництві, а вироблена з неї продукція реалізована. А частина ще залишилася на складі. Як правильно провести переоцінку такої сировини у зв’язку зі зміною договірної ціни на неї?

За цивільним законодавством ціну в договорі встановлюють за домовленістю сторін. Після укладення договору зміна ціни допускається тільки у випадках і на умовах, визначених самим договором чи законом (ч. 2 ст. 632 ЦКУ).

Проте якщо договір виконаний обома сторонами, то зміна ціни взагалі заборонена (ч. 3 ст. 632 ЦКУ).

Виходить, що в загальному випадку сторони можуть змінити ціну в договорі до настання останньої події у відносинах: або до прий­няття товару покупцем (при перерахуванні передоплати), або до проведення оплати покупцем (при подальшій оплаті товару).

Перегляд договірної ціни зазвичай оформляють додатковою угодою до договору. Не завадить додатково скласти акт (протокол) погодження нової ціни товарів.

Замість додаткової угоди підійдуть також кредит-нота, авізо або інший відповідний документ на зміну визначеної угодою сторін ціни договору.

Зверніть увагу! Коригувати первинні документи, якими було задокументовано відвантаження (отримання) сировини за первісною ціною (видаткова накладна, ТТН), не потрібно. Адже ці документи підтверджують факт відвантаження/отримання товару, а на цю дату вказана в них ціна відповідала договірній.

Мінфін у листі від 13.01.15 р. № 31-11410-08-10/699 звернув увагу, що зміна ціни оприбуткованих активів може бути оформлена окремим первинним документом за формою, розробленою підприємством. Таким документом може стати, наприклад:

• акт про встановлення нової ціни, складений комісією та затверджений керівником підприємства;

• розпорядчий акт керівника підприємства.

Пам’ятайте! Ці документи повинні містити всі обов’язкові реквізити, застережені ч. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV і п. 2.4 Положення про документальне забезпечення записів у бухобліку від 24.05.95 р. № 88.

На підставі додаткової угоди або іншого документа складають бухгалтерську довідку (детально про неї ви можете прочитати у «БН», 2015,  25, с. 17). У ній пояснюють причини розбіжностей і коригують раніше відображені операції у бухобліку. У цій ситуації на підставі бухгалтерської довідки покупець збільшує/зменшує свої зобов’язання.

Важливо! Покупець переоцінює первісну вартість сировини тільки у тому випадку, якщо на момент підписання додаткової угоди (і відповідно оформлення бухгалтерської довідки) вона залишається нереалізованою (є об’єкт обліку). Інакше необхідно показати витрати (при збільшенні ціни) або доходи (при зниженні ціни) (див. рисунок на с. 38).

Порада! Якщо на момент зміни ціни сировина все ще значиться в обліку покупця, то є сенс поінформувати про цю обставину матеріально відповідальних осіб та інших зацікавлених працівників. Для цих цілей можна видати повідомлення/акт/розпорядження/інформаційний лист про зміну ціни сировини.

img 1

Відображення в бухобліку зміни ціни на сировину

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі