Теми статей
Обрати теми

Повернення авансу по закінченні 1095 днів: чи відображати в ПДВ-обліку

Кравченко Дар’я
Чи відображається в ПДВ- обліку покупця операція з повернення йому суми передоплати (авансу) за невідвантажений товар, з моменту перерахування якої минуло понад 1095 днів? При цьому покупець дебіторську заборгованість щодо такої оплати списав, а податковий кредит з ПДВ відкоригував.

Якщо заборгованість за товари було списано, а податковий кредит (ПК) відкориговано — ніяких додаткових дій у ПДВ-обліку покупцеві робити не потрібно. Зараз пояснимо чому.

Оскільки в описаній ситуації йдеться про період у 1095 днів, то, найімовірніше, підставою для списання заборгованості покупцем було закінчення строку позов­ної давності щодо такої операції (п.п. 14.1.11 ПКУ).

Але тут слід зауважити: прив’я­зуватися саме до такого строку не обов’язково. Його можна на законних підставах продовжити, перервати або зовсім зупинити (ст. 259  263 ЦКУ). Більш того, покупець може вимагати виконання зобов’язань навіть по закінченні строку позовної давності (ч. 2 ст. 267 ЦКУ).

Якщо після спливу 1095 днів ви втомилися чекати (як виконання зобов’язань, так і хоча б повернення перерахованого авансу), то можете списати таку заборгованість на витрати періоду.

Про те, що при списанні безнадійної дебіторської заборгованості потрібно коригувати ПК, у ПКУ нічого не сказано. У той же час немає підстав для того, щоб залишити раніше відображений ПК. Адже для цього необхідно, щоб сплачені товари брали участь в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (п. 198.3 ПКУ).

А це означає: якщо покупець під час перерахування авансу включив «вхідний» ПДВ щодо такого постачання до ПК, йому доведеться відкоригувати останній на дату списання безнадійної дебіторської заборгованості.

Надалі — під час повернення передоплати постачальником (уже після списання заборгованості) — не буде потреби додатково виправляти суму ПК. Ви це вже зробили, списуючи заборгованість. Підтверджують це й податківці у своєму роз’ясненні в категорії 101.07 ЗІР ДФСУ. У той же час на суму поверненого авансу вам потрібно визнати у бухобліку дохід.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі