Теми статей
Обрати теми

Чи горить уайт-спірит, або Акцизна сторона продажу пального

Жиленко Катерина, податковий експерт, e.zhylenko@id.factor.ua
Із запровадженням паливного акцизу з’явилося чимало супутніх запитань. Одне з них надійшло до нас на гарячу лінію і викликало бурхливу дискусію. На його основі ми вирішили написати матеріал, що багатьом стане в нагоді. Отже, ситуація: будівельний супермаркет серед товарів, що реалізуються в роздріб, продає уайт-спірит і рідину для розпалювання вогнища. Чи потрібно реєструватися платником роздрібного та паливного акцизу? Давайте розбиратися разом.

Одразу зазначимо, що в цій статті ми розглядаємо два види акцизу: роздрібний і паливний (він же акцизний податок з реалізації пального). Для них установлено різні об’єкти оподаткування, ставки та умови сплати.

Уайт-спірит і паливний акциз

Почнемо з уайт-спіриту. У наших матеріалах («БТ», 2016, № 10-11, с. 22) ми вже говорили про те, що уайт-спірит підпадає під визначення «пальне» згідно з  п.п. 14.1.1411 ПКУ, оскільки зазначений у  п.п. 215.3.4 цього Кодексу (див. рис. 1).

Проте, щоб відповісти на запитання, потрібно сплачувати паливний акциз чи ні, треба розібратися, чи є об’єкт оподаткування (див. рис. 2 нижче).

img 1

Рис. 1. Визначення пального

img 2

Рис. 2. Реалізація пального та об’єкти оподаткування акцизом

Проаналізувавши поняття «реалізація пального», робимо висновок: продаж уайт-спіриту в будмагазині є реалізацією пального. Але сплатити паливний акциз потрібно буде тільки в тому випадку, коли обсяг реалізованого уайт-спіриту перевищить обсяг отриманого (придбаного, отриманого в дар чи іншими способами).

Надійний спосіб відстежити прихід і витрату — отримувати та виписувати акцизні накладні. Для цього потрібно зареєструватися платниками паливного акцизу. Тим паче, що постачальник уайт-спіриту у свою чергу складатиме вихідні акцизні накладні.

Пам’ятайте! Реалізація пального без відповідної реєстрації загрожує чималим штрафом для юросіб і фізосіб-підприємців: 100 % вартості реалізованого палива ( п. 117.3 ПКУ). Отже, така реєстрація убереже вас від зайвих претензій  податківців.

А як податківці можуть з’ясувати, що ви торгуєте пальним? Наприклад, через дані, що подаються РРО в почековому режимі.

Уайт-спірит і роздрібний акциз

З 01.01.16 р. оновлено редакцію абз. 3 п.п. 14.1.212 ПКУ (див. рис. 3).

img 3

Рис. 3. Роздрібна реалізація підакцизних товарів

Як бачите, тепер під роздрібним продажем підакцизних товарів для цілей обкладення роздрібним акцизним податком у частині пального розуміють фізичний відпуск з АЗС та/або АЗГС товарів, зазначених у  п.п. 215.3.4 ПКУ (тобто пального). Форма розрахунків при цьому не має значення. Якщо застосувати це визначення до роздрібного продажу уайт-спіриту в будмагазині, то стає зрозуміло: будівельний магазин не є ані АЗС, ані АЗГС, відповідно реєструватися платником роздрібного акцизу вам не потрібно. Якщо, звичайно, немає інших «роздрібно»-підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби).

Рідина для розпалювання

Що стосується рідини для розпалювання вогнища (вугілля), то тут є нюанс. В основному до складу такої рідини входить спирт етиловий або парафін з добавками. При цьому ані спирт, ані парафін згідно з кодами УКТ ЗЕД (2207 і 2712 відповідно) не належить до палива, переліченого в  п.п. 215.3.4 ПКУ. Відповідно, про паливний акциз не йдеться. Спирт хоч і належить до підакцизних товарів, але його реалізація в роздріб не підпадає під «роздрібноакцизні» норми, оскільки там згадані тільки алкогольні напої.

Висновки

  • При роздрібній реалізації уайт-спіриту найбезпечніше зареєструватися платниками паливного акцизу. Але сплатити акцизний податок доведеться тільки тоді, коли «витрата» перевищить «прихід».
  • З роздрібним акцизом при торгівлі уайт-спіритом заморочуватися не доведеться.
  • При роздрібній реалізації рідини для розпалювання вогнища (вугілля) ані паливний, ані роздрібний акциз не сплачується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі